Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Mărmureanu: Ce a fost în Turcia nu are nici o legătură cu România. La noi sunt cutremure de mare adâncime

evz.ro
Gheorghe Mărmureanu

Seismele din Turcia s-au produs la mică adâncime, în medie 10 kilometri, iar experții susțin că acestea sunt mult mai periculoase decât cele înregistrate în zona Vrancea, de exemplu, care sunt cutremure de mare adâncime.

Cu epicentre mai apropiate de suprafața solului, la seismele de mică adâncime forțele descărcate acționează pe suprafețe mai mici, dar într-un mod devastator.

Pe de altă parte, cutremurele din Turcia care au avut loc în cursul zilei de ieri nu trebuie să ne îngrijoreze, a declarat, pentru Adevărul, seismologul Gheorghe Mărmureanu. Expertul susţine că aceste seisme, deşi aflate în vecinătatea României, nu pot influența prea mult zona seismică Vrancea.

„Vorbim de baze tectonice diferite. Cea din Turcia vine din Anatolia, trece pe lângă Istanbul, ajunge în Africa și se oprește în Oceanul Atlantic. Zona seismică din Vrancea are legătura cu fosta Iugoslavie, cu Albania, deci vorbim de chestiuni diferite“, susține profesorul Gheorghe Mărmureanu, care a mai precizat că cel mai recent seism din Turcia nu poate fi considerat unul top pentru respectiva bază tectonică. „Pot spune că, deși puternic (magnitudine 7,8 -n.red.), pentru ce poate Turcia acest cutremur nu a fost unul mare“, a precizat profesorul.

Gheorghe Mărmureanu mai spune că nici cele cinci seisme care au avut loc în România ieri dimineață nu trebuie să ne îngrijoreze. „Aceste cutremure nu prevestesc nimic, dar din păcate nici nu reduc sesizabil presiunile acumulate în zona seismică Vrancea, aceasta nu se detensionează. Drept urmare, nu au legătură cu viitorul cutremur catastrofal care va avea loc în România. Sunt cutremure obişnuite, care intră în cotidian, ca să spun aşa. Putem avea cu zecile și tot nu au nici cea mai mică legătură cu următorul mare seism care va veni în zona seismică Vrancea. Aici vorbesc de un cutremur puternic, cu acceleraţii care pot avea urmări devastatoare. Acesta vine, cel mai probabil, spun eu, în jurul anului 2040, poate și mai târziu. Acest mare cutremur face parte din seria de seisme precum cele din 1838 şi 1940. Vorbim de o ciclicitate aici în care s-au mai intercalat și seismele intermediare din 1802 sau din 1977“, a precizat seismologul Gheorghe Mărmureanu. Conform datelor oficiale, seismul din anul 1838 a avut o magnitudine de 7,5, iar cel din 1940 a ajuns la o cotă de 7,4.

Devastatoarele cutremure de mică adâncime

Reamintim că cinci cutremure au avut loc luni dimineaţă în decurs de două ore în zona seismică Vrancea. Conform datelor Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, primul cutremur, care a fost şi cel mai puternic, având o magnitudine de 4,5, s-a produs la ora 3.26, la adâncimea de 20 km. Celelalte patru cutremure au avut loc la orele 4.09, 4.13, 5.01 şi 5:26, având magnitudinile 2,6, 2,9, 2,7 şi 2, trei dintre ele la adâncimea de 17 kilometri, iar al patrulea, la 21 de kilometri.

Aceste seisme s-au produs după ce un cutremur catastrofal cu magnitudinea de 7,8 a lovit provinciile turce Osmaniye (sud) şi Sanliurfa (sud-est). Au urmat sute de replici, între care una de magnitudinea 7,7, apropiată de cea a seismului inițial. Unii experți spun chiar că acest seism nu ar fi o replică a primul cutremur, ci o descărcare tectonică separată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.