Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghe Zamfir se solidarizează cu Nicu Covaci! Atac la Uniunea Compozitorilor: 'Umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național'

Gheorghe Zamfir / nicu covaci

Gheorghe Zamfir se solidarizează cu Nicu Covaci, după ce artistul nu a fost primit în Uniunea Compozitorilor. „Fruntea sus”, este mesajul lui Zamfir, care îi reamintește bunului său prieten că și el a trecut printr-o situație similară.

  • Context: De unde a început scandalul? În urma examenului de admitere în UCMR, Nicu Covaci a obţinut nota 7,60, ceea ce îl plasează sub nota de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în această uniune de creaţie, transmite Uniunea Compozitorilor din România.

„Nicule, prieten drag, cu regret citesc știrile zilei și trebuie să-ți spun că-ți sunt alături și că povestea ta a fost trăită și de mine. Uniunea Compozitorilor din Franța mă primea cu brațele deschise în anii 70 iar UCMR nu a dorit acest lucru până în anul 2005, pentru că cei de la conducerea uniunii mă considerau compozitor de sârbe și hore. Ce certificare îți mai trebuie ție, Nicu Covaci, legendă românească în ale muzicii, de la o astfel de organizație? Tu știi bine că umilirea valorilor naționale a fost și încă este un sport național. Esența muzicii noastre se află adânc sădită în sufletele multor generații, această realitate nu poate fi notată de nicio comisie. Fruntea sus! Te iubim, pentru tot ceea ce ești și ai lăsat ca artist!”, a spus Gheorghe Zamfir, pe Facebook.

Reacția ministrului Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a aflat de caz și se arată revoltat. Romașcanu anunță că legea asociațiilor trebuie să fie reanalizată cu atenție și „să fie adusă în mileniul actual”.

Uniunea Compozitorilor a revenit cu o explicație

Cooptarea ca membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România este supusă exigenţelor profesionale statutare, convenite prin libera asociere a membrilor şi votate în cadrul Adunării Generale, susţine Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, referindu-se la neadmiterea în uniune a lui Nicu Covaci, informează AGERPRES.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.