Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gheorghi Gospodinov a câştigat Premiul pentru literatură Giovanni Boccaccio

BTA
Gheorghi Gospodinov

Gheorghi Gospodinov a câştigat Premiul pentru literatură Giovanni Boccaccio

Scriitorul bulgar Gheorghi Gospodinov este laureatul din acest an al Premiului pentru literatură Giovanni Boccaccio, au anunţat organizatorii. El este unul dintre cei trei laureaţi ai celei de-a 42-a ediţii a premiului, alături de Stefania Battistini pentru jurnalism şi de Marco Paolini pentru etica comunicării, conform Agerpres.

Gospodinov este câştigătorul ediţiei de anul acesta a International Booker Prize, premiu pe care l-a împărţit cu translatorul în limba engleză a romanului său "Time Shelter", Angela Rodel.

Ceremonia de înmânare a premiului, desfăşurată în oraşul Certaldo, a fost organizată de Societatea literară Giovanni Boccaccio, Regiunea Toscana, Municipalitatea Certaldo, Clubul Rotary şi de Societatea Prietenii lui Boccaccio, transmite news.italy24.press.

"Acum trăim în mai multe vremuri deodată - nu într-o anumită perioadă", a declarat scriitorul într-un interviu pentru site-ul Premiului literar Giovanni Boccaccio (https://www.premioletterarioboccaccio.it/). "Ne confruntăm cu un puternic deficit al viitorului, aşa că de multe ori ne deplasăm în cercuri şi căutăm refugiu în trecut", a adăugat el.

Întrebat despre viitorul la care se pot aştepta oamenii, având în vedere faptul că războiul s-a întors în Europa deşi se credea că a dispărut definitiv, Gospodinov a răspuns că fiecare război "este o revenire bruscă în trecut". "Putin a început acest război pentru a recupera trecutul, pentru a recupera imperiul sovietic, dar de fapt ne-a întors înapoi la cel de-al Doilea Război Mondial. Actualul război nu este doar pentru teritorii, este un război pentru trecut. De aceea prezentul arată precum trecutul. Proiectul viitorului este într-o criză profundă. Noi, împreună cu generaţia tânără, în dialog cu copiii noştri, trebuie să combatem dezintegrarea socială şi climatică pe scară largă, să începem să revendicăm posibilitatea unui viitor, personal şi planetar, centimetru cu centimetru, a susţinut el.

Răspunzând unei întrebări cu privire la sursele sale de inspiraţie, Gospodinov a răspuns că omul rămâne sursa sa naturală de inspiraţie şi tema scrierilor sale. "Omul cu toate anxietăţile şi poveştile sale nespuse. Pentru mine personal, copilăria şi empatia înnăscută pe care o au copiii este o sursă importantă de inspiraţie".

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.