Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ghețău: Trebuie să aflăm de ce cuplurile tinere nu mai fac copii

statistics-706384_960_720

Vasile Ghețău, directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române, susține că pentru a aplica o politică de stimulare a natalității ar trebui făcută o cercetare amplă.

„Ar trebui să avem câteva cercetări selective în rândul populației, tinere în special, și să vedem care este motivația unui număr în creștere de cupluri tinere care nu mai doresc copii deloc sau a unui număr la fel de mare de cupluri care doresc un singur copil. Să îi întrebăm de ce nu numai atât. Care este motivația lor? Ce ar putea schimba decizia voastră? Ce măsuri? Unul poate vrea grădiniță. Altul vrea creșă. Altul vrea impozit mai redus. Altul vrea locuință”, a declarat el, citat de Agerpres.

Declarațiile au fost făcute în cadrul seminarului „Statistica demografică în România: unde suntem, către ce ne îndreptăm?”. Potrivit datelor prezentate la acest seminar, sporul natural în noiembrie 2105 a fost negativ, de -7.251 persoane (mai multe persoane au murit decât s-au născut).

Prezent la seminar, Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a declarat și el că nu trebuie să ne așteptăm la miracole din partea politicilor demografice.

„În domeniul fertilității, exceptând sistemele totalitare, este greu să aplicăm măsuri care să își producă efectul imediat. (...)Sunt măsuri fiscale adresate direct persoanelor care au copii, a doua categorie sunt măsuri în natură, care privesc aceste familii — și aici aș da ca exemplu dezvoltarea creșelor, dezvoltarea stabilimentelor în care copiii pot fi educați și pot permite părinților să aibă o viață activă imediat după nașterea unui nou copil în familie — și a treia categorie, așa numitele scutiri de impozite pentru anumite categorii de familii. Este un sistem închegat care nu urmărește să aibă efect imediat”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.