Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ghinea: Pentru România, acesta este cu adevărat un moment de restart, programul creează premisele pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor statului

Inquam Photos / Octav Ganea
cristian ghinea gest

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) reprezintă pentru România un moment de restart, pentru că acesta creează premisele pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor statului şi ne putem asigura că şi fondurile europene de coeziune vor avea impactul aşteptat în economie, a declarat, marţi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la reuniunea miniştrilor responsabili pentru Politica de Coeziune, conform agerpres.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, evenimentul a fost organizat de Preşedinţia portugheză a Consiliului UE şi prezidată de ministrul portughez pentru Planificare, Nelson de Souza, cu participarea comisarului european pentru coeziune şi reforme, Elisa Ferreira.

Temele principale de discuţie le-au reprezentat Politica de Coeziune şi Facilitatea de Redresare şi Rezilienţă, respectiv complementarităţi şi sinergii pentru tranziţia verde şi digitală.

În intervenţia sa, ministrul Cristian Ghinea a menţionat că aceste discuţii sunt foarte utile în special în contextul în care elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) este în etapă finală, iar opiniile împărtăşite de statele membre aduc valoare adăugată în procesul de programare şi negociere cu Comisia Europeană.

"Pentru România, acesta este cu adevărat un moment de restart, pentru că PNRR creează premisele pentru o mai bună funcţionare a instituţiilor statului şi ne putem asigura că şi fondurile europene de coeziune vor avea impactul aşteptat în economie", a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a mai subliniat că, în urma unei analize aprofundate la nivel naţional, au fost prioritizate intervenţii pentru toate regiunile şi sectoarele, luând în considerare nevoile identificate, dar şi capacitatea de a implementa proiecte în cadrul FRR şi al politicii de coeziune, se spune în comunicat.

Cristian Ghinea a mai precizat că în elaborarea PNRR s-a acordat atenţie asigurării complementarităţilor cu programele operaţionale specifice politicii de coeziune. Aşadar, elaborarea acestor programe a trebuit să fie corelată cu ritmul elaborării PNRR, calendarul programelor este în grafic şi vor fi transmise Comisiei Europene în lunile următoare.

Ministrul român a detaliat, referitor la PNRR, că este rezultatul unui amplu proces naţional de consultare desfăşurat de Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene şi se concentrează pe patru priorităţi (infrastructură, educaţie, sănătate, mediu) şi pe următoarele domenii de reformă: reforma pensiilor, reforma fiscală, reforma întreprinderilor de stat, salarizarea sectorului bugetar, crearea şi operaţionalizarea Băncii Naţionale de Dezvoltare, administraţie publică, justiţie, decarbonizarea transportului, energie regenerabilă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.