DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ghiță Ciobanul i-a scris lui Nicolae Ciucă: Celebrul personaj TV denunță un potențial jaf național și 'mafia oieritului'

ghita ciobanul

Mafia oieritului în România: Ghiță Ciobanul denunță un jaf imens al instituțiilor statului, în complicitate cu „băieții șmecheri din oierit".

Oierul Gheorghe Dănulețiu, cunoscut publicului larg drept „Ghiță Ciobanul”, care este președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor din România (APC), a transmis o scrisoare către premierul Nicoale Ciucă, prin care a avertizat șeful Guvernului că se pregătește un mare jaf, în valoare de 80 de milioane de euro.

Ghiță Ciobanul susține că miza mafiei este reprezentată de subvențiile APIA, informează AgroInfo.ro, potrivit romaniatv.net.

Iată scrisoarea lui Dănulețiu, transmisă către Nicolae Ciucă

„De câteva zile se află în dezbatere publică Ordinul de ministru privind Sprijinul Cuplat pentru venit ovine/caprine și criteriile de eligibilitate.

Este vorba de 80 de milioane de euro pentru anul 2023, bani europeni care, conform Notei de fundamentare, ar trebui să contribuie la îmbunătățirea sustenabilității și competitivității, evitarea abandonului creșterii de ovine/caprine, prevenirea depopulării satelor, reînnoirea generațiilor de crescători, menținerea locurilor de muncă în sector și asigurarea securității alimentare. Asta ar trebui să se întâmple în mod normal.

Ce se urmărește în realitate?

Deturnarea a bună parte din acești bani de către ‘băieții șmecheri din oierit’, a ‘vânătorilor de subvenții’ prin introducerea unor criterii de eligibilitate. Nu există o garanție a corectitudinii modului în care se face Controlul oficial al producției și a gestionării Registrelor genealogice, care se face mai mult pe hârtie decît în realitate.

Deși se alocă mulți bani de la bugetul național (zeci de milioane anual) pentru a se face corect aceste activități.

Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără genotipare

Au fost și sunt pe rolul instanțelor, dar și în cercetare multe cazuri de deturnare a acestor sume.

Cel mai bun exemplu este eliberarea Certificatelor de origine false. Unul dintre criteriile de obținere a Sprijinului Cuplat (20 euro/cap în 2023) este deținerea unui berbec înscris în Registru genealogic la 35 de femele.

Certificatele de origine pentru berbeci se eliberează fără genotipare, care ar garanta, pe de o parte, că berbecul aparține cu adevărat registrului de origine și că nu transmite în efectivul de ovine, unde este introdus, scrapie (boală gravă cu determinism genetic) care produce pagube economice imense.

Mai mult, în acest an, MADR condiționează acordarea Sprijinului Cuplat de vârsta maximă a acestor ‘berbeci de origine’, care trebuie să fie de 6 ani. Vârstă care nu are nicio legătură cu realitatea trăită de oierii adevărați, de cei care cresc animale de generații. 6 ani maxim se cere prin Ordinul de ministru, la recomandarea ‘băieților deștepți’ care au berbeci de vândut.

Cu alte cuvinte cele 80 de milioane de euro care ar trebui să ajungă la oierii corecți și care practică de generații oieritul sunt deturnate anual de ‘vânătorii de subvenții’, prin asemenea mecanisme avantajate de Ordine de ministru scrise după dictare”, a transmis Ghiță Ciobanul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.