Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gică Popescu vorbeşte despre cărţile scrise în spatele gratiilor: 'Cine a plagiat să plătească'

gica popescu

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a declarat că nu avea cine să-i scrie cărţile de fotbal pe care le-a elaborat în închisoare şi a precizat că dacă sunt dovezi că anumite persoane au primit reduceri ale pedepselor cu ajutorul unor cărţi plagiate atunci acestea trebuie să plătească.

Popescu a vorbit la Digi Sport despre cele patru cărţi pe care le-a scris în închisoare, în urma cărora a primit o reducere a pedepsei cu 120 de zile. „A fost ceva ilegal ce am făcut? Când ajungi acolo şi eşti într-o situaţie cum am trecut noi, primul lucru pe care îl faci este să te gândeşti cum să ajungi mai repede acasă la terminarea pedepsei. Şi atunci începi să întrebi cum se poate face acest lucru. Erau două posibilităţi, să munceşti şi să faci anumite lucrări ştiinţifice. Pentru a face aceste lucrări ştiinţifice erau anumiţi paşi de urmat, pe care fiecare dintre cei care au scris i-au urmat. Nu ştiu de ce s-a făcut atât atam tam legat de toţi cei care au scris aceste lucrări. S-a luat în considerare că au fost oameni care au studiat, au învăţat, au făcut facultăţi, au făcut şcoli şi având această posibilitate au scris cărţi în penitenciar. Atât timp cât s-au urmat paşii legali, nu văd ce ce atâtea problemă”, a declarat Popescu.

Când i s-a precizat că problema o reprezintă faptul că unele cărţi scrise în închisoare sunt plagiate, fostul fotbalist a răspuns: „Ok, cine a plagiat şi a scris să plătească! Cine a făcut lucrări care nu sunt ale lor să plătească! Cine putea să-mi scrie mie cărţi legate de fotbal? Eram într-o perioadă în care mă pregătisem şase luni pentru federaţie. Erau multe idei pe care le aveam în programul de campanie, pe care le-am dezvoltat şi era foarte uşor să scriu o carte. Puteai să scrii de 20 de pagini, de 30 de pagini, în lege nu scria că o carte trebuie să aibă cinci pagini sau 500. Cine decide dacă este o lucrare ştiinţifică sau nu? De ce nu s-au făcut comisii care să decidă dacă respectivele lucrări au fost ştiinţifice? Nu se spunea că eu, care am scris o lucrare ştiinţifică despre fotbal, trebuia, înainte de a se acorda cele 30 de zilecâştig, să trec printr-o comisie de specialitate, cum era normal. Trebuia să mă fi prezentat în faţa unei comisii formate din trei oameni care au cunoştinşe de fotbal şi să decidă dacă această lucrare ştiinţifică este folositoare domeniului pentru care am scris-o, dacă aduce ceva nou în respectivul domeniu. Dar legea nu era făcută de aşa natură. Înainte să facă legea cum trebuie, să spună lucrurile clare şi dacă nu respecţi să plăteşti. După cunoştinţele mele, toţi cei care au scris lucrări ştiinţifice au respectat paşii ce trebuia urmaţi. Legea nu a stabilit foarte bine paşii, dar nu era vina celor care au scris aceste lucrări ştiinţifice”.

El a fost la DNA, în 14 septembrie, fiind citat pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul privind cărţile scrise în penitenciar, ancheta vizând profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările ştiinţifice ale deţinuţilor pentru care au primit reducerea pedepselor, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.