Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorbaciov, sfaturi pentru Putin şi Obama: Şă-şi amintească de lecţiile de la Malta

gorbaciov

Fostul presedinte sovietic Mihail Gorbaciov considera ca SUA si Rusia pot si trebuie sa revina la dialogul început dupa încheierea 'razboiului rece', îndemnând actualii lideri rus si american - Vladimir Putin, respectiv Barack Obama - sa-si aminteasca de lectiile de la Malta, relateaza luni agentia de presa TASS.

'Trebuie sa ne întoarcem la linia de start, de la care am început sa construim o lume noua atât în Europa, cât si peste tot în lume', a declarat Gorbaciov, evocând întâlnirea sa cu presedintele american George Bush.
În cursul acelei reuniuni istorice, desfasurata la Malta la 23 decembrie 1989, la câteva saptamâni dupa reunificarea Germaniei, presedintii celor doua superputeri, în ciuda tuturor disensiunilor, au reusit sa se puna de acord asupra problemelor-cheie si au luat act de sfârsitul 'razboiului rece', care durase aproape 40 de ani.
'Acum, din nou, au aparut semne de 'razboi rece'. Este posibil si trebuie oprit întregul proces. Doar l-am putut opri în anii '80. Si am mers spre destindere, spre reunificarea (Germaniei). Si a fost mai greu decât acum. Putem face aceasta si în prezent', a spus fostul lider sovietic.
În opinia sa, SUA sunt de vina în primul rând de noua spirala a confruntarii. Americanii au decis ca ei au câstigat 'razboiul rece' si sufera pâna în prezent de acest 'triumfalism'. 'Nu vreau sa laud prea mult puterea noastra, pentru ca si ea comite destule greseli, dar astazi pericolul vine de la pozitia americana. Triumfalismul îi chinuie' pe ei, considera Gorbaciov.
Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, Rusia a trecut prin momente dificile si SUA au profitat de aceasta, dar acum situatia s-a schimbat, spune el. 'E bine ca acum presedintele (Vladimir Putin) are grija de securitate, de capacitatea de aparare, de dezvoltarea industriei militare, de îmbunatatirea armatei. Suntem acum înarmati. Deci, daca va fi nevoie, putem si sa le raspundem', a afirmat fostul lider sovietic.
'Cred ca nu este prea târziu. Se vor gasi oameni care vor avea puterea sa opreasca toate acestea si sa înceapa constructia unei noi ordini mondiale, care sa faca fata provocarilor cu care se confrunta în prezent comunitatea internationala', a spus Gorbaciov, estimând ca acest proces ar trebui început din Europa.
'Europa ar putea avea un impact foarte pozitiv. Ea ar trebui sa fie motorul constructiei lumii noi. Însa acum Europa este supusa unor presiuni ca sa mearga într-o alta directie', a concluzionat fostul lider sovietic, care s-a aratat dispus sa se implice personal în acest proces.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.