Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu explică ocolirea Parlamentului în starea de alertă: 'E un act administrativ normativ emis în aplicarea unei legi'

Facebook
Alina Gorghiu

Senatorul PNL Alina Gorghiu afirmă că Guvernul a avut dreptate să nu vină în Parlament cu prelungirea stării de alertă pentru că un act administrativ normativ al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, "nu poate fi convertit într-un document politic", potrivit Agerpres.

"Aşa se întâmplă când PSD demarează acţiuni politice cu neprofesionişti, având ca unic scop liniştirea apelor în PSD şi ieşirea din nefericita neputinţă în care se află cu actuala conducere. Guvernul a avut dreptate să nu vină în Parlament cu prelungirea stării de alertă, de vreme ce astăzi CCR tocmai a spus că nu era constituţională nici măcar procedura de aprobare în Legislativ a HG de instituire (singura bucurie a vieţii care mai rămăsese stângii, altfel în pană gravă de idei!). Uite pentru ce doreşte PSD să depună moţiune de cenzură şi să arunce în aer toate baricadele împotriva COVI-19", a scris, Gorghiu, joi, pe Facebook.

Ea evidenţiază că tocmai Avocatul Poporului a fost cel care a sesizat CCR, "în ciuda tradiţiei sale de coabitare 'prietenească' cu majoritatea parlamentară numai la stânga".

Citește și: El este noul director interimar al Unifarm! A picat examenul cu 5,50

"Se pare că, de data asta, doar pentru PSD nu era evident că prin aprobarea de către Parlament a unei hotărâri a Guvernului de instituire a stării de alertă se aduce atingere principiului separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţie. O asemenea intervenţie a puterii legiuitoare în activitatea puterii executive nu are consacrare constituţională. Şi au mai fost nesocotite şi dispoziţiile ce reglementează raporturile Parlamentului cu Guvernul pentru că procedura supusa CCR reprezintă o formă de control parlamentar asupra actelor Guvernului care nu era prevăzută de Constituţie! Un act administrativ normativ al Guvernului, emis în aplicarea unei legi, nu poate fi convertit într-un document politic. Se aduce atingere separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, un principiu fundamental al democraţiei care nu poate fi încălcat sub nicio formă într-un stat de drept (un subiect de examen politic picat de PSD în nenumărate rânduri!)", a adăugat Gorghiu.

Senatorul PNL susţine că "majoritatea de stânga este în ultima secundă a celui de al 12-lea ceas pentru a adopta o atitudine responsabilă faţă de tot ce înseamnă măsurile de protecţie pentru populaţie".

Citește și: Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea testărilor! Există această posibilitate?

"Ştiu că PSD intră în trepidaţii când bat la uşă două rânduri de alegeri, dar hai să facem abstracţie de data aceasta de 'anul electoral' pentru că românii chiar au alte aşteptări şi alte griji! Le cer deci aşa: să înceteze specula politică pe marginea stării de alertă (...), să nu mai amestece lucrurile şi legislaţia modificând aiurea legi şi ordonanţe şi sesizând CCR fără rost, să renunţe la contestaţia absurdă la CCR pe care au anunţat-o săptămâna trecută (la necaz!) cu privire la prelungirea stării de alertă, pentru că nu mai poate duce nicăieri, să nu mai dea mesaje confuze opiniei publice prin care se contestă măsuri de protecţie minimale şi să contribuie şi ei la ieşirea din criza sanitară şi la apărarea sănătăţii oamenilor. Nu cred că le cer prea mult", a transmis Gorghiu.

Curtea Constituţională a României a stabilit, joi, că prin articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Parlamentul cumulează funcţiile legislativă şi executivă şi se creează un regim juridic "confuz" al hotărârilor de guvern.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.