Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alina Gorghiu se ține departe de scandalul măsurilor fiscale: 'Să indic vinovaţii de deficitul bugetar, cel mai nesănătos lucru. Trebuie să găsim o soluție'

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu Alina Gorghiu

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat, marţi, la Palatul Parlamentului, că măsurile pe care le ia Guvernul sunt determinate şi de necesitatea diminuării deficitului bugetar mare pe care România îl are, iar cei aflaţi la putere au obligaţia să găsească o soluţie de construcţie în vederea protejării populaţiei, şi nu să se caute responsabilităţi şi vinovaţii.

"Există şi un motiv pentru care s-a ajuns la această situaţie, deficitul mare, situaţia complicată prin care România ar fi trecut dacă nu luam măsuri de diminuare a deficitului. (...) Mi-ar fi foarte simplu să mă derobez eu de responsabilitate şi să vă indic acum vinovaţii. Cred că e cel mai nesănătos lucru pe care cineva din coaliţia la guvernare l-ar putea face acum. Am văzut colegi de-ai mei din coaliţie, indiferent de partid, care, de dimineaţă, la prânz şi seara, arată cu degetul (...) şi găsim vinovatul de la Decebal încoace. Eu cred că suntem obligaţi să trecem împreună prin această situaţie, să găsim o soluţie de construcţie pe viitor şi să vedem cum protejăm, până la urmă, populaţia de tot contextul prin care trecem", a precizat Gorghiu, întrebată dacă deficitul mare nu este responsabilitatea actualei guvernări, a modului în care a fost construit bugetul de stat pentru acest an.

Ea a adăugat că îşi doreşte să vadă finalizat şi proiectul privind pensiile de serviciu.

"Îmi doresc să văd şi pensiile de serviciu finalizate, legea trecută prin Parlament. Suntem pe ultima sută de metri, va fi o ultimă discuţie cu Comisia Europeană curând, pe amendamente. Cred eu că putem să bifăm şi următoarea tranşă, să luăm banii din fondurile europene, din PNRR, de asemenea. Nu văd o ieşire din grafic dacă noi suntem oameni serioşi şi încercăm să polemizăm public mai puţin, să ne facem treaba mai mult. Pe pensii speciale, aşa cum tocmai v-am menţionat, sunt ultimele discuţii pe care le facem, am comunicat Ministerului Muncii, Ministerului Fondurilor Europene amendamentele şi scenariile pe care Ministerul de Justiţie merge, conform deciziei Curţii Constituţionale. Trebuie să fac o precizare importantă - suntem ţinuţi de limitele reexaminării conform deciziei CCR. Nu putem rediscuta prevederi acum, nu putem să mergem pe alte texte, ci, explicit, pe cele pe care CCR le-a declarat neconstituţionale în limitele celor motivate de judecătorii din CCR. Sunt discuţii, probabil săptămâna viitoare, sper să avem şi o reacţie din partea Comisiei Europene pe acest subiect şi în foarte scurtă vreme vom avea amendamentele depuse în Parlament", a explicat Alina Gorghiu.

Potrivit acesteia, Ministerul Justiţiei poate doar să propună texte de amendare a acestei legi, care să răspundă rigorilor deciziei CCR, în condiţiile în care Ministerul Muncii este titularul de reformă şi decide forma cu care va merge Guvernul în Parlament.

"Ministerul Justiţiei, împreună cu cei din sistem, a comunicat Ministerului Muncii o formulă de amendamente care să răspundă rigorilor constituţionale, numai că noi nu suntem titulari de reformă. Aşa cum ştiţi, pe Legea pensiilor speciale, Ministerul Muncii este titularul de reformă şi dumnealor decid forma pe care va merge Guvernul cu amendamente în Parlament sau liderii de grup îşi vor asuma amendamentele conform discuţiilor pe care Ministerul Muncii le va face cu domniile lor. Noi doar putem să dăm o propunere de text de amendare, care să răspundă rigorilor deciziei CCR. De asemenea, vă fac precizarea că în PNRR pe acest jalon garanţii de constituţionalitate sunt prevăzute exclusiv în privinţa magistraţilor. Poate ar fi fost bine să ţinem cont de acest aspect încă de la început şi nu aveam întârzierea aceasta de două luni şi mai bine", a concluzionat Gorghiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.