Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gorj: Femeile din Rovinari primesc 1.500 de lei dacă aduc pe lume un copil

natalitate

Femeile din Rovinari, județul Gorj, primesc 1.500 de lei dacă aduc pe lume un copil, acordarea stimulentului fiind aprobată de Consiliul Local, pentru a crește natalitatea. La câțiva kilometri de Rovinari, în două comune, sprijinul financiar a făcut ca natalitatea să crească spectaculos, scrie Mediafax.

Numărul îngrijorător de mic al naşterilor din ultimii ani l-a determinat pe primarul orașului Rovinari, Robert Filip, să propună Consiliului Local acordarea unui stimulent financiar pentru mame, atât pentru primul copil, în valoare de 1.500 de lei, cât şi pentru al doilea, în valoare de 1.000 de lei. Aleşii din Consiliul Local au aprobat iniţiativa primarului.

”Beneficiarii sunt nou-născuții care au cel putin un părinte cu domiciliul stabil de minim cinci ani pe raza orașului Rovinari. Scopul hotărârii Consiliului Local este acela de a încuraja creșterea natalității și de a sprijini familiile în acoperirea cheltuielilor pe care le au odată cu venirea pe lume a unui nou-născut. Natalitatea era foarte scăzută și am considerat că odată cu investiția la spital, în Secția de Ginecologie, cu venirea fabricii, cu blocurile ANL, să-i dăm omului un loc de muncă, o casă și un stimulent. Chiar dacă nu e mult, orice e bine primit. Încercăm să-i ținem lângă casă, să-i ajutăm. Acordăm pentru primul copil 1.500 de lei și pentru al doilea 1.000 de lei”, a declarat, marți, Robert Filip, primarul orașului Rovinari.

Astfel, părinții bebelușilor vor depune o cerere la Compartimentul Alocații si Subvenții din cadrul Serviciului Public de Asistentă Socială, în cel mult două luni de la naștere, pentru a primi stimulentul, acordat o singură dată.

Autoritățile susțin că, dacă vor fi rezultate, suma ar putea fi majorată.

Citește și: Incendiul izbucnit la Fabrica Solina, din Alba Iulia, nu a fost stins nici după 72 de ore

”Sunt foarte multe femei care au născut în alte părți, pentru că la Rovinari nu a fost doctor neonatolog, acum am adus doctor neonatolog și ginecolog, am făcut și secție, avem toate echipamentele noi acolo, am rezolvat și Secția de Pediatrie. Avem o analiză a nașterilor care s-au făcut în alte părți. Aproximativ 130-140 de nașteri, în scădere. Avem la fabrică doi tineri care lucrează amândoi, le-am dat o locuință ANL. Dându-le și o locuință ANL au făcut și un copil, omul având stabilitate și loc de muncă, o casă, e clar că vrea să-și întemeieze o familie. Încercăm să susținem cum putem. Dacă vedem că avem rezultate, pentru anul care vine sau chiar la jumătatea acestui an să încercăm să mărim această sumă”, a mai declarat Robert Filip.

Într-o altă localitate din județul Gorj, în comuna Stejari, stimulentul financiar în valoare de 1.000 de lei, acordat fiecărei proaspete mame, din luna mai a anului trecut, a dat și rezultate. În 2018 s-au născut opt copii, cu unul mai puțin față de perioada 2015-2018.

”La noi sunt rezultate. A crescut natalitatea, comparativ cu perioada 2015-2018, când aveam nouă nou-născuți, în 2018-2019 deja avem opt nou-născuți. Acordăm 1.000 de lei pentru fiecare copil adus pe lume. Pentru unele familii contează”, a precizat Robert Păiuși, primarul comunei Stejari.

Într-o altă comună, Bălănești, stimulentul în valoare de 2.500 de lei este acordat din anul 2016. Dacă în 2015 în localitate s-au născut doar doi copii, în următorul an 12 femei au adus pe lume trei fetiţe şi nouă băieţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.