Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greșeala Alinei Gorghiu. Transportul în comun GRATUIT există deja în Europa

http://www.tallinn.ee/
tallin autobuz

Alina Gorghiu are un discurs constant atunci când vorbește despre Victor Ponta: îl numește mereu mincinos. Șefa PNL pare să fi greșit atunci când a criticat, în termeni duri, propunerea Gabrielei Firea de a oferi transport gratuit de suprafață în București.

Cine s-ar putea opune unei astfel de idei, atât de generoase, la care nu s-a gândit nimeni în Europa până acum? Serviciile publice nu pot fi gratuite, într-o economie funcţională.”, a tunat Alina Gorghiu, din sediul PNL, după rezultatul ”istoric” obținut de partid la alegerile locale și care s-a lăsat cu demisii pe bandă rulantă și se anunță și câteva excluderi de răsunet.

Citește și: PNL ramane consecvent: merge tot cu looser-ii!

Dar, unde pare că greșește Alina Gorghiu? Tocmai că în Europa s-au gândit mulți la transport public gratuit. Cel mai bun exemplu a fost pus și în aplicare: Tallinn, capitala Estoniei, o țară care a intrat în Uniunea Europeană înaintea României. Estonienii au transportul public GRATUIT în capitala lor din 2013! Și acolo au fost acuzații de populism și faliment, dar s-a dovedit că cei care anunțau apocalipsa nu au avut dreptate.

Conform zf.ro, în primul an de aplicare a acestei măsuri s-a mărit baza de impo­zitare, a decongestionat traficul în marile in­ter­secţii, a înregistrat succes notabil mai ales în car­tierele sărace. Programul se adresează doar rezidenţilor, gratuitatea transportului public i-a convins pe mulţi dintre cei care lucrează în Tallinn, dar nu aveau domiciliul aici, să se în­re­gistreze ca rezidenţi, iar re­zul­tatul a fost că au crescut veniturile din taxe la bugetul lo­cal, ceea ce a permis aco­perirea unei părţi sem­ni­ficative a veniturilor pier­dute prin introducerea acestui program.

Citește și: Momentul în care o panteră neagră atacă un bărbat / VIDEO

Autorităţile lo­cale spun că traficul din principalele inter­sec­ţii s-a redus imediat după aplicarea siste­mului, că mai mulţi oameni ies acum în oraş şi cheltuiesc bani şi că sunt rentabile in­ves­tiţiile cu bani de la buget în transportul public chiar dacă nu sunt încasate venituri din bilete.

Circa 13.000 de nerezi­denţi şi-au mutat domiciliul în Tallinn în 2013, de trei ori mai mulţi decât în anul pre­ce­dent, iar contribuţiile lor anuale la bugetul local au atins aproximativ 10 milioane de euro, aproape cât veniturile pier­dute prin oferirea de transport gratuit, de 12 milioane de euro, scrie publicaţia Citiscope.

In prezent, cel mai mare oras care ofera un serviciu comparabil este Aubagne, localitate din sudul Frantei. Aceasta din urma numara insa doar un sfert din populatia Tallinnului.

Citește și: Topul țărilor cu cei mai mulți condamnați la moarte: SUA, alături de state totalitare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.