Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia așteaptă proteste de amploare împotriva acordului de schimbare a numelui Macedoniei

The Spectator
Alexis Tsipras

Grupări naţionaliste elene au lansat un apel la protest, duminică, împotriva acordului premierului Alexis Tsipras privind schimbarea numelui Macedoniei vecine, informează dpa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Klaus Iohannis se pregătește să apese BUTONUL ROȘU: mișcare care îngroapă coaliția PSD-ALDE

Peste 1.500 de ofiţeri de poliţie vor fi desfăşuraţi în aşteptarea protestului. Un eveniment similar organizat anul trecut a atras o mulţime estimată la 140.000 de persoane.

Acordul în baza căruia Macedonia îşi va schimba numele în Macedonia de Nord urmează să ajungă zilele următoare în faţa parlamentului grec pentru ratificare. Grecia, în schimb, ar urma să înceteze să blocheze aderarea ţării la NATO şi începerea negocierilor de aderare la UE.

Disputa legată de nume a început când Macedonia a devenit independentă după dezintegrarea Iugoslaviei în 1991, când Atena a acuzat Skopie că intenţionează să fure moştenirea şi chiar teritoriu din provincia grecească antică numită tot Macedonia.

Naţionaliştii greci îl acuză pe Tsipras că a acceptat prea mult în acordul încheiat în luna iunie cu omologul său macedonean, Zoran Zaev, şi susţin că Grecia nu ar fi trebuit niciodată să permită unei ţări vecine să includă în denumirea sa numele Macedonia.

Conform unor sondaje recente, aproape trei sferturi din alegătorii greci se opun acordului.

Tsipras a trecut cu bine de un vot de încredere în parlament miercuri, pe care l-a iniţiat după ce ministrul apărării, Panos Kammenos, partenerul de dreapta din coaliţia guvernamentală, a demisionat în semn de protest faţă de acceptarea numelui de Republica Macedoniei de Nord şi a anunţat retragerea din guvern a tuturor reprezentanţilor partidului său, Grecii Independenţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.