Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GRECIA: Câștigătorii caută aliați. Soluțiile de după dezastrul partidelor tradiționale

Partidul stângii radicale din Grecia, Syriza, a obţinut duminică o victorie foarte clară asupra partidului conservator aflat la putere, rămânând în pragul majorităţii absolute, o situaţie care îl obligă să găsească sprijin pe viitor, comentează AFP.

Citește și: Germania AVERTIZEAZĂ Grecia după ce RADICALII de stânga au câștigat alegerile

Cele două partide cu care este posibilă o alianţă sunt foarte diferite: proeuropenii de centru stânga din Potami (Râul) şi Grecii independenţi, naţionalişti.

Citește și: Victor Ponta: Pentru mine ca prim-ministru a sunat clopotul

Ambele au avertizat deja că refuză să participe la un guvern unde celălalt este prezent. 

To Potami (Râul) 

Înfiinţat în aprilie 2014, partidul proeuropean doreşte să reprezinte în Grecia drumul bunului-simţ. El a reuşit să se afirme, obţinând doi eurodeputaţi, din totalul de 21 pentru Grecia, la alegerile pentru Parlamentul European desfăşurate în mai. 

Fondatorul său este o fostă vedetă de televiziune, Stavros Theodoroakis, care împărtăşeşte cu Syriza convingerea că este necesară o renegociere a datoriei Greciei, însă fără preţul ieşirii din zona euro. 

"Vom sprijini eforturile depuse pentru menţinerea Greciei în Europa", a declarat Stavros Theodoroakis duminică, după ce partidul său s-a clasat la egalitate cu formaţiunea de inspiraţie neonazistă Zori Aurii, pe locul al treilea, cu 17 deputaţi. 

În perioada campaniei, el a afirmat că dacă, "potrivit sondajelor, 55% dintre greci vor ca Potami să participe la guvernare, nu vom amâna acest moment". 

Pentru Stavros Theodoroakis, trebuie să aibă loc o discuţie legată de problema datoriei Greciei "şi nu este vorba doar de o problemă greacă". 

Duminică însă, el a atras atenţia că nu va participa la un guvern care include "antieuropeni", referindu-se foarte clar la Grecii independenţi. 

Grecii independenţi (ANEL) 

Partidul a fost înfiinţat în plină criză, de Panos Kammenos, 49 de ani, un disident din Noua Democraţie a actualului premier conservator, Antonis Samaras. 

În decembrie, acest partid puternic marcat la dreapta şi foarte suveranist a ajutat obiectiv Syriza să obţină alegerile parlamentare care l-au adus duminică la putere, abţinându-se să voteze pentru candidatul la preşedinţia ţării prezentat de Samaras. 

Acest blocaj a antrenat dizolvarea parlamentului de la Atena. 

Publicitatea de campanie a formaţiunii ANEL îl arăta pe Kammenos într-un magazin de modelism, dând sfaturi unui băieţel cu numele de Alexis cum să se joace trenuleţul său electric. 

De asemenea, Kammenos a acuzat în timpul campaniei că persoane apropiate guvernului Samaras au încercat să mituiască doi dintre deputaţii săi pentru a-i convinge să voteze în favoarea candidatului la preşedinţie. 

ANEL ar fi mulţumit să facă parte dintr-o coaliţie condusă de Syriza, însă nu este sigur că invitaţia va veni. În orice caz, Panos Kammenos a menţionat duminică seară că respinge ideea de a guverna alături de Potami. 

Grecii independenţi vor dispune de 13 locuri în viitorul Parlament, mai precizează AFP.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.