Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia cere UE să sporească ajutorul financiar pentru Turcia pentru a o ajuta să facă faţă afluxului de migranţi

ABC
imigranti

Noul premier conservator grec Kyriakos Mitsotakis a cerut joi Uniunii Europene să sporească ajutorul financiar către Turcia pentru a o ajuta să facă faţă afluxului de migranţi, relatează AGERPRES.

Citește și: Andrei Caramitru îi atacă pe actorii #Rezist: Hai să facem panaramă și scandal

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a ameninţat să trimită în afara ţării refugiaţii, dacă comunitatea internaţională nu-şi va spori ajutorul financiar. Peste 3,6 milioane de sirieni s-au refugiat în Turcia.

"Este foarte clar pentru mine că avem nevoie de un nou acord", a subliniat Kyriakos Mitsotakis, în cadrul unei intervenţii la New York la centrul de reflecţie Council on Foreign Relations.

În 2016, Uniunea Europeană s-a angajat să plătească şase miliarde de euro Turciei, pentru ca ea să oprească fluxul de migranţi care traversează teritoriul său spre Europa de vest şi de nord.

Acest acord este supus unei "puternice presiuni", a estimat premierul grec, care a discutat despre migraţie miercuri, cu prilejul primei sale întâlniri cu preşedintele turc, organizate pe marginea Adunării Generale a ONU.

Citește și: Omul ‘crescut’ la FBI zguduie cazul Caracal! Declarația care aruncă-n aer întreaga anchetă

"Turcia trebuie să se angajeze să menţină acest aranjament şi Uniunea Europeană trebuie să admită că Turcia primeşte milioane de refugiaţi şi să-i furnizeze o susţinere financiară suplimentară pentru viitorii ani", a mai spus şeful guvernului grec.

Kyriakos Mitsotakis a calificat discuţiile sale cu Recep Tayyip Erdogan drept "oneste şi sincere", precizând că i-a vorbit despre îngrijorările ţării sale privind forajele Turciei din largul insulei Cipru.

"Nimeni, inclusiv Turcia, nu are interesul să aibă o relaţie foarte dificilă cu Uniunea Europeană şi cred că putem, în mod cert, lucra în sensul unei ameliorări a relaţiei", a declarat el. "Însă Turcia trebuie de asemenea să-şi joace rolul. Nu numai în ceea ce priveşte refugiaţii; în Cipru şi în Marea Egee avem pur şi simplu nevoie de mai puţină agresivitate", a adăugat Mitsotakis.

Citește și: Noi comentarii făcute de Cozmin Gușă! ‘Nici susținerea nu a fost pe măsură’

La putere din luna iulie, prim-ministrul grec s-a angajat să aibă o poziţie mai dură decât predecesorul său de stânga Alexis Tsipras în chestiunea migranţilor. Potrivit lui, afluxul "migranţilor economici" din Afganistan şi Africa subsahariană s-a intensificat recent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.