Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia și Bulgaria pot extinde în România și Serbia fluxul de gaze

A meter shows the gas pressure in pipelines at oil and gas group MOL's gas transmission subsidiary in Vecses

Grecia și Bulgaria, care și-au început construirea interconexiunii cu gaze naturale, pot extinde în România și Serbia fluxul de gaze pe care urmează să îl primească prin intermediul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), a declarat premierul grec Alexis Tsipras.

"Conducta poate fi extinsă și în Serbia prin interconectarea Serbia-Bulgaria, precum și prin România prin interconectarea Bulgaria-România, care îi va ajuta să-și diversifice sursele de aprovizionare", a afirmat Tsipras într-un fișier video postat pe pagina sa de Facebook miercuri.

Aceste prelungiri ar consolida rolul geopolitic al Greciei și al Bulgariei, a declarat Tsipras în cadrul ceremoniei de construcție a interconectării Grecia-Bulgaria (IGB) de 220 milioane de euro (IGB) în sudul Bulgariei. Prin această legătură, Bulgaria va putea să primească gaze azere de la TAP, precum și gaz natural lichefiat din terminalul situat în apropierea orașului elen din Grecia, Alexandroupolis.

"În ultimii ani, Grecia, Bulgaria, România și Serbia au lucrat la perspectiva unui inel de conectivitate în regiune", a spus Tsipras.

Lungimea planificată a IGB este de 182 km, iar capacitatea proiectată va fi de până la 3 miliarde de metri cubi pe an în direcția dintre Grecia și Bulgaria. În funcție de interesul de pe piață și de capacitățile sistemelor vecine de transport al gazelor, capacitatea conductei poate fi mărită cu până la 5 miliarde de metri cubi pe an, permițând astfel fluxul fizic invers din Bulgaria în Grecia cu instalarea suplimentară a unui compresor statie.

TAP face parte din Coridorul de Sud al Gazului, care cuprinde, de asemenea, conducta Caucazul de Sud (SCP) care traversează Azerbaidjanul și Georgia și conducta Trans-Anatolian (TANAP). Conectând TANAP la granița Greciei cu Turcia, TAP se va întinde în nordul Greciei, Albania și Marea Adriatică, înainte de a ajunge la coasta sudică a Italiei, unde se va conecta la rețeaua italiană de gaze naturale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.