Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia și Macedonia s-au înțeles: Ce nume va fi ales pentru fosta republică iugoslavă

Macedonia

Miniştrii de externe grec şi macedonean, Nikos Kotzias şi Nikola Dimitrov, şi-au exprimat luni optimismul după discuţii purtate la Bruxelles asupra unei soluţii în disputa referitoare la viitorul nume al Macedoniei, anunţând că negocierile se află "în stadiu final", informează AFP.

După convorbiri avute duminică seara între cei doi miniştri, în marginea reuniunii miniştrilor de externe din UE, Nikola Dimitrov a declarat luni pentru agenţia greacă Ana că negocierile de află "în stadiul final". Potrivit ministrului macedonean, întrevederea cu omologul său grec "a fost bună" şi "negocierile vor continua între experţi, asupra problemelor juridice şi tehnice".

Citește și: Lovitură dură dată de Antena 1 celorlalte televiziuni! Emisiunea cu care i-a luat fața PRO TV-ului

El a estimat că este posibil să se ajungă la o soluţie până la summitul european din 28 iunie, scrie agerpres.ro.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, a afirmat la rândul său că Nikola Dimitrov a informat-o cu privire la mersul discuţiilor în timpul "unui mic dineu de lucru informal" şi că UE este "încurajată de progresele făcute în ceea ce priveşte negocierile asupra numelui (Macedoniei)".

Citește și: Încă un pas spre retragerea definitivă de pe piață! Ultima mutare a unei cunoscute bănci

Numele discutate în prezent între Atena şi Skopje sunt Macedonia de Sus, Macedonia de Nord sau Noua Macedonie, potrivit unei surse greceşti apropiate dosarului. Potrivit acestei surse, problema crucială în negocieri rămâne adoptarea unui apelativ "care să fie folosit internaţional".

Nikola Dimitrov a mai spus că o convorbire telefonică ar putea avea loc săptămâna aceasta între premierii grec şi macedonean, Alexis Tsipras şi Zoran Zaev, pentru finalizarea acordului.

Citește și: Rival redutabil pentru afacerea lui Ion Ţiriac! În 2019, cel mai bogat român va avea o concurenţă pe măsura sa

Cele două ţări vecine au, de la crearea statului macedonean, în 1991, o dispută asupra numelui oficial al acesteia din urmă. Atena refuză să o recunoască sub numele de "Macedonia", estimând că acest apelativ ţine de patrimoniul său istoric şi cultural, o provincie din nordul Greciei, la frontiera cu ţara vecină, având acelaşi nume.

Disputa a dus la blocarea aderării Macedoniei la NATO şi UE, din cauza veto-ului grec, care va fi ridicat doar după soluţionarea problemei, potrivit Atenei, care este membră în cele două organizaţii internaţionale.

Citește și: Proiect senzațional pentru România: Ce va ridica una dintre cele mai importante companii de stat .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.