Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Alertă pentru românii care își fac concediul în Grecia: incendii puternice pe mai multe insule îndrăgite de turiști

Twitter Proto Thema English
incendiu grecia, lângă atena

Un puternic incendiu de pădure face ravagii în regiunea Elis (Ilia), în nord-vestul Peloponezului, focul fiind stins de peste 195 de pompieri și 48 de vehicule, a anunțat departamentul de pompieri grec.

Incendiul a izbucnit duminică după-amiază în apropierea orașului Achaia. Din cauza amenințării la adresa clădirilor rezidențiale, locuitorii din patru sate au fost evacuați. Înainte de lăsarea întunericului, șase avioane și cinci elicoptere au luat parte la stingere. În zori, două avioane și două elicoptere aruncă apă asupra incendiului.

Regiunea se află în categoria de risc foarte ridicat, transmit autoritățile grecești.

Duminică, în Grecia au fost înregistrate 53 de incendii de pădure. Cele mai grave au avut loc în regiunea Peania din regiunea metropolitană Attica, în Porto Katsika, pe insula Lefkada, și în apropierea orașului Karystos, în sudul insulei Euboea.

Secretariatul general al Protecției Civile din Grecia a avertizat asupra riscului crescut de incendii în cel puțin cinci regiuni ale țării pentru duminică, 3 iulie 2022, în timp ce riscul foarte ridicat de incendii rămâne valabil și luni, 3 și 4 iulie.

Umiditatea scăzută, copacii uscați și vegetația joasă și vântul puternic care suflă cu putere, sunt factorii care au pus autoritățile în alertă maximă.

Unele municipalități precum Kassandra, Sithonia și Aristotelis din Halkidiki au interzis circulația în anumite zone.

Pompierii au reușit să stingă incendiile de vegetație joasă din Paiania, în Attica, și au luat sub control în mare parte incendiul din Karystos, în Evia, duminică după-amiază.

Cu toate acestea, un incendiu a izbucnit puțin după ora 15.00 în zona forestieră a celebrului Porto Katsiki de pe insula Lefkada.

La risc foarte ridicat, nivelul 4, se află Attica, Kythera, Viotia, Corint, Argolida, Lakonia, insule din estul Mării Egee.

La risc ridicat, nivelul 3, se află Evia, Fthiotida, Achaia, Ilia, Messinia și Arcadia, ultimele patru fiind în Peloponez.

Protecția Civilă face apel la cetățeni să evite orice activitate în aer liber care poate provoca un incendiu din neglijență, cum ar fi arderea ierbii uscate și a crengilor, utilizarea de mașini care creează scântei - cum ar fi ferăstraiele circulare, dispozitivele de sudură - folosirea grătarelor în aer liber, fumatul albinelor și aruncarea de țigări aprinse.

Au chemat pompieri din Europa în ajutor

O parte din cei peste 200 de pompieri din șase țări europene care își vor ajuta colegii greci în lupta împotriva incendiilor au sosit vineri la Atena.

Cei 28 de pompieri români au fost întâmpinați sâmbătă de ministrul pentru criză climatică și protecție civilă, Christos Stylianides, și de conducerea serviciului de pompieri din Grecia.

"România este bucuroasă să se alăture programului de prepoziționare cu o forță specializată de stingere a incendiilor", a declarat șeful echipei române, colonelul Alexandru-Adrian Csilik. "Avem experiență anterioară aici, în Grecia", a adăugat el.

Românii, împreună cu alte țări, inclusiv Rusia și Turcia, au ajutat Grecia să lupte împotriva incendiilor de vegetație de amploare în august 2021, care au cuprins întreaga țară și au devastat partea de nord a insulei Evia, a doua ca mărime din Grecia, precum și sudul peninsulei Peloponez.

În acest an, UE a instituit un "proiect pilot de prepoziționare" menit să conducă la un sistem de cooperare permanentă la nivel european.

Pompierii români, care au adus cu ei cinci mașini de pompieri, vor acționa în regiunea Attica, care include capitala Atena, până la 31 iulie. Cei care au sosit vineri vor fi înlocuiți de un număr egal de pompieri români la 15 iulie. Locul lor va fi luat în august de un contingent francez de 25 de persoane.

O echipă de 16 pompieri bulgari, cu patru mașini de pompieri, a sosit, de asemenea, vineri în centrul Greciei, unde va acționa pe tot parcursul lunii iulie. Între timp, la 15 iulie, 16 pompieri germani vor sosi în Peloponez; aceștia vor fi înlocuiți la începutul lunii august de 14 pompieri norvegieni și 24 de pompieri finlandezi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.