Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia își nuanțează poziția în conflictul cu Turcia: 'Trebuie să ne se supunem obligațiilor NATO'

Greek Reporter
Kyriakos Mitsotakis

Grecia nu își poate nega obligațiile care îi revin în cadrul apartenenței la NATO pe fondul disputelor geopolitice în curs cu Turcia, a declarat premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

"Ar fi de neconceput ca Grecia să nu fie de partea bună a istoriei și să nu fie consecventă cu obligațiile sale de alianță atunci când are probleme deschise cu Turcia", a declarat oficialul pentru cotidianul To Vima pe 8 mai.

Turcia și Grecia sunt de mult timp în dezacord din cauza suprapunerii revendicărilor privind platoul continental și apele teritoriale din Marea Egee și Marea Mediterană. Referindu-se la creșterea tensiunilor în Marea Egee între 26 și 28 aprilie din cauza unui schimb de încălcări ale spațiului aerian de către avioane de vânătoare, Mitsotakis a remarcat că relațiile s-au relaxat în comparație cu 2020, când cele două țări au subliniat revendicările lor privind frontierele maritime în Mediterana.

"A existat o tensiune uriașă în urmă cu 10 zile și apoi s-a oprit. S-ar putea relua săptămâna viitoare", a spus el.

Turcia a criticat Grecia pentru escaladarea tensiunii în Marea Egee prin zboruri provocatoare în apropierea coastei turcești, reiterând poziția neschimbată a Ankarei pentru o rezolvare pașnică a problemelor pendinte dintre cei doi vecini.

"Declarațiile Ministerului de Externe al Greciei cu privire la incidentele care au avut loc între forțele aeriene ale celor două țări în Marea Egee la 27 aprilie 2022 nu reflectă adevărul", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Tanju Bilgiç, la 29 aprilie.

Bilgiç a reamintit că Forțele Aeriene grecești au efectuat zboruri provocatoare în imediata apropiere a coastei turcești și au încălcat în mod repetat spațiul aerian turc deasupra localităților Didim, Datça și Dalaman pe 26 și 28 aprilie.

Mitsotakis a emis o plângere împotriva Turciei, membră a alianței, către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în legătură cu aceste evenimente.

Premierul grec va vizita Statele Unite pentru a se întâlni săptămâna viitoare cu președintele Joe Biden.

Înaintea vizitei, a fost înaintat parlamentului elen un proiect de lege pentru a extinde domeniul de aplicare al cooperării militare dintre Grecia și Statele Unite și pentru a extinde bazele militare americane în apropierea graniței cu Turcia și pe insula Creta. Se așteaptă ca legea propusă să fie votată la 12 mai.

Între timp, liderul principalului partid de opoziție SYRIZA și fost prim-ministru, Alexis Tsipras, l-a îndemnat pe Mitsotakis să-și arate eforturile de a bloca cooperarea dintre SUA și Turcia pentru modernizarea avioanelor de luptă F-16.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.