Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia la al doilea eşec în alegerea preşedintelui

parliament Grecia

Parlamentul grec a esuat marti pentru a doua oara în a alege presedintele republicii, dupa ce numai 168 de deputati s-au pronuntat în favoarea candidatului guvernului Stavros Dimas, în conditiile în care era necesare 200 de voturi pentru a-l alege, relateaza AFP.

Potrivit numaratorii oficiale, 168 de deputati au rostit numele fostului comisar european la apelul numelui lor, în timp ce 131 s-au multumit sa raspunda 'prezent', ceea ce înseamna un refuz. De la lucrari a lipsit o singura deputata.
Miercurea trecuta, în conditiile în care o majoritate de 200 de voturi din 300 era necesara, 160 de deputati au votat pentru Dimas, 155 din cadrul coalitiei conservatoare-socialiste a premierului Antonis Samaras, si cinci deputati independenti.
Scorul de marti marcheaza un progres, dar analistii estimeaza ca întrucât s-au obtinut mai putin de 170 de voturi marti, guvernul va avea dificultati în a aduna cele 180 de voturi necesare în cel de al treilea tur, lunea viitoare.
În acest weekend, Samaras a facut câteva concesii, angajându-se ca daca presedintele va fi ales sa revada calendarul legislativelor, declarându-se gata sa le devanseze din iunie 2016 'la sfârsitul lui 2015'. De asemenea, el a evocat posibilitatea de a largi componenta politica a guvernului la finalul alegerilor prezidentiale.
În cazul unui nou esec luni seara, parlamentul va fi dizolvat si vor avea loc alegeri anticipate la finalul lui ianuarie sau la începutul lui februarie. Partidul favorit în sondaje este cel al stângii radicale Syriza, care conduce cu circa trei puncte în fata partidului Noua Democratie a lui Antonis Samaras.
Bursa din Atena manifesta o anumita anxietate dupa vot, noteaza AFP, indicele general scazând cu 2,05 puncte la 10.45 GMT.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.