Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia, proiect energetic de amploare: centrala electrică cu ciclu combinat de la Alexandroupolis va fi gata în 2025

pixabay
steag grecia

Centrala electrică cu ciclu combinat de la Alexandroupolis de 840 MW este de așteptat să fie pusă în funcțiune până la sfârșitul anului 2025. Centrala va avea o capacitate instalată de 840 MW, scrfie power-technology.com.

Proiectul a primit initial licență pentru 662 MW, dar a primit aprobarea de către Autoritatea de Reglementare pentru Energie pentru a crește capacitatea la 840 MW în iunie 2021.

Noua centrală este de așteptat să înlocuiască energia generată de trei centrale de lignit care sunt dezafectate în Grecia. Pe lângă asigurarea unei surse de energie fiabile și rentabile, proiectul este în concordanță cu obiectivele prezentate în programul European Green Deal și se așteaptă să contribuie la trecerea la generarea de energie cu emisii scăzute de carbon.

Proiectul este de așteptat să creeze aproximativ 600 de locuri de muncă în faza de construcție, precum și alte 90 de roluri permanente pe durata de funcționare.

Acționari

Proiectul este dezvoltat la Alexandroupolis, în prefectura Evros, de către Ilektroparagogi Alexandroupolis, o societate mixtă (JV) care include PPC, un furnizor de energie electrică cu sediul în Grecia, DEPA Commercial și Damco Energy, o subsidiară a Grupului Copelouzos.

Ilektroparagogi Alexandroupolis este o companie cu scop special înființată pentru construcția și exploatarea centralei electrice. PPC a achiziționat un pachet de 51% din acțiuni în companie în decembrie 2022. DEPA Commercial și Damco Energy dețin participații de 29%, respectiv 20%.

Planul centralei Alexandroupolis

CCPP va încorpora o configurație cu un singur puț, cuprinzând o turbină cu gaz, turbină cu abur și generator.

Instalația pe gaz va putea funcționa cu combustibil mixt și va avea prevederi pentru arderea hidrogenului ca combustibil.

Se preconizează că uzina va primi aprovizionare cu gaz de la unitatea flotantă de stocare și regazificare (FSRU) a Gastradedin Alexandroupolis, care se află în construcție în larg, și care va avea o capacitate de 5,5 miliarde m³ pe an.

Conexiune la rețea

Centrala este planificată să fie conectată la sistemul national de transport al energiei, de la stația de tensiune ultraînaltă (UHV) Nea Santa, care este un punct terminal al noii linii de interconectare Maritza Est-Nea Santa de 400 kV.

Energia produsă va ajunge pe piața internă și, eventual, către statele balcanice din apropiere, cum ar fi Bulgaria, Macedonia de Nord și Serbia.

Contract de cumpărare a energiei electrice

Damco Energy și AD Elektrani na Severna Makedonija (ESM), o companie energetică de stat din Macedonia de Nord, au semnat un acord de cooperare pentru dezvoltarea centralei electrice în martie 2021.

AD ESM va semnaun acord de achiziție de energie pe termen lung pentru preluarea energiei proporționale cu cota sa de participare la SPV, care va satisface cererea de energie în creștere a Macedoniei de Nord.

Antreprenorii implicați

Damco Energy a contractat, în octombrie 2021, General Electric pentru furnizarea și întreținerea pe termen lung a echipamentelor cheie pentru CCPP Alexandroupolis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.