Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecia şi creditorii reiau discuţiile la Atena

grecia cartoon euro

Reprezentanţii creditorilor internaţionali ai Greciei sunt aşteptaţi luni la Atena pentru a finaliza evaluarea reformelor prescrise, o condiţie obligatorie pentru ca aceştia să poată continua să ajute Grecia, a anunţat luni Comisia Europeană, transmite AFP preluată de agerpres.

"Discuţiile (cu guvernul grec) ar urma să fie reluate marţi şi să dureze mai multe zile", a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului european, Margaritis Schinas. 

Şefii misiunilor instituţiilor creditoare (Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, Banca Centrală Europeană şi Mecanismul European de Stabilitate) şi Guvernul grec au drept bază de pornire a discuţiilor acordul convenit la data de 7 aprilie, cu ocazia reuniunii din Malta a miniştrilor de Finanţe din zona euro. La acea reuniune, Atena s-a angajat că adoptă noi măsuri economice în perioada 2019-2020 pentru a satisface cerinţele creditorilor, ceea ce deschide calea pentru eliberarea unei noi tranşe din acordul de împrumut convenit anul trecut. Grecia are nevoie de noi fonduri pentru că în luna iulie are de rambursat datorii de peste şapte miliarde de euro. 

De asemenea, Comisia Europeană a salutat luni excedentul bugetar primar (care exclude serviciul datoriei) înregistrat de Grecia în 2016. Potrivit cifrelor publicate de Oficiul european de statistică (Eurostat), Grecia a încheiat anul 2016 cu un excedent bugetar primar de 4,2% din PIB, o cifră uşor peste estimarea publicată vineri de Agenţia de statistică din Grecia, care vorbea de un surplus de 3,9% din PIB. Această cifră de 4,2% din PIB "este cu mult peste obiectivul de 0,5% din PIB fixat pentru 2016 în conformitate cu termenii planului de asistenţă şi peste obiectivul de 3,5% din PIB pentru 2018", a comentat Margaritis Schinas. 

Conform acordului convenit cu creditorii în luna iulie 2015, în schimbul unui al treilea program de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro pe trei ani, autorităţile de la Atena s-au angajat să înregistreze un excedent bugetar primar de 0,5% din PIB în 2016 pentru ca în 2018 să ajungă la un excedent de 3,5% din PIB. Grecia s-a angajat deja să reducă pensiile în 2019 şi să extindă baza de impozitare în 2020. Discuţiile care vor începe marţi ar urma să se concentreze pe detaliile acestor măsuri cu o valoare combinată de aproximativ 3,6 miliarde euro. Finalizarea acestor discuţii va deschide calea pentru noi negocieri cu privire la reducerea poverii datoriei Greciei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.