Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grecii au luat cu asalt bancomatele în faţa eşecului negocierilor cu creditorii internaţionali/VIDEO

coada bancomate

Cozi la bancomatele din Atena. Grecii se tem de un eşec al negocierilor de azi dintre miniştrii de Finanţe ai zonei euro şi îşi retrag economiile din bãnci. Unii cred cã Eurogrupul nu va accepta ideea organizãrii unui referendum, iar colapsul economic va fi inevitabil.

Cozile la bancomate s-au format după ce, într-un discurs susținut vineri noapte la televiziunea națională, premierul Alexis Tsipras a declarat că executivului de la Atena i se cere să accepte măsuri de austeritate de nesuportat.

Numeroşi cetăţeni greci au stat la cozi sâmbătă pentru a retrage bani de la bancomate, după ce premierul Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum la 5 iulie pe tema propunerilor creditorilor internaţionali, relatează Daily Telegraph în ediţia electronică.

Oameni obişnuiţi s-au aşezat la cozi în faţa băncilor din Grecia, la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, pentru a-şi retrage banii.

"Lucrurile sunt incerte. Nu ştim ce ne aşteaptă mâine", a declarat Lambros Pentas, un funcţionar grec care aştepta la rând.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anunţat vineri seară că Grecia va organiza la 5 iulie un referendum pe tema propunerilor creditorilor săi internaţionali.

Alegătorii trebuie să decidă dacă Guvernul trebuie să accepte sau nu condiţiile puse de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Centrală Europeană.

Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro, însă liderii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI trebuie să ajungă la un acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

De data aceasta însă, după cum notează Deutsche Welle, Germania, principalul creditor al Greciei, pare deschisă ideii de referendum. Ministrul Economiei de la Berlin consideră că un vot popular are sens în actualul context şi le-a cerut celorlalte state din zona euro să nu respingă din start această variantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.