Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grefierii îi cer DEMISIA ministrului Justiției: 'Ne-am săturat să fim tratați cu dispreț! Este un ministru inert și demagog, care ne sfidează!'

Inquam Photos - George Călin
Inquam Cătălin Predoiu

Grefierii din România se arată deranjați de modul în care îi tratează ministrul Justiției, Cătălin Predoiu. Ei acuză că întâlnirea la care ar fi trebuit să fie discutat statutul lor a fost anulată în ultima clipă, în toiul nopții. Sindicatul Grefierilor îi cere în cele din urmă demisia ministrului Justiției, Cătălin Predoiu.

Predoiu, un ministru inert și demagog

Aspru criticat de asociațiile magistraților în ceea ce privește proiectele de legi pe justiție puse în dezbatere publică, elaborate fără o consultare reala cu sistemul, a venit rândul ca Ministrul Justiției sa își arate, din nou, disprețul fata de proprii angajați pe care ar trebui să-i păstorească în calitate de ministru al justiției: grefierii.

Stabilită de mai bine de două săptămâni, reuniunea de lucru a grupului ministerial constituit pentru elaborarea unui nou statut al profesiei de grefier care trebuia să aibă loc azi, 23 octombrie 2020, ora 10:00 la sediul MJ, a fost amânată prin trimiterea unui e-mail la ora 00:18 în care se invoca trecerea capitalei în scenariul roșu, precum și creșterea alarmantă a cazurilor de infectare cu Covid-19.

De precizat faptul că, la această reuniune de lucru, s-au deplasat lideri ai organizațiilor sindicale și profesionale ale grefierilor chiar și de la distanțe de 650 km. Mai mult, la ora la care s-a anunțat amânarea întâlnirii, se prezumă că orice om normal… doarme!

Reamintim ca proiectul în curs de elaborare are la bază un proiect mai vechi al ministrului, din anul 2011, care a picat în parlament la 5 voturi… Deși și atunci era la cârma MJ, iar la guvernare tot un „guvern al meu”.

Situație care s-a repetat și în luna august 2020, când Pl-x 317/2020 a fost respins în parlament din cauza abtinerii de la vot a deputaților PNL.

Ceea ce ne face sa credem fie că ministrul își sabotează propriile proiecte, fie că dovedește incompetență în implementarea lor.

Deși postează pe rețelele de socializare cât de implicat este în rezolvarea problemelor din cadrul Ministerului Justiției, în realitate, ministrul Predoiu demonstrează dezinteres total față de probleme semnalate. Cel puțin în ceea ce ne privește, întrucât organizația noastră sindicală a venit cu soluții pertinente și viabile, pe care i le-a pus la dispoziție într-o formă finală, redactată, rămânând doar să-și aplice semnătura sau să și le asume în fața executivului sau a legislativului.

Întâlnirea ce trebuia să aibă loc azi era de o importanță majoră pentru categoria noastră profesională, întrucât organizațiile sindicale și profesionale au comunicat forma finală asupra noului statut al grefierilor, iar proiectul de lege trebuia pus în procedură de dezbatere publică pentru a fi inclus în pachetul de legi ale justiției.

După ce a încercat furibund sa desființeze SIIJ, să subordoneze judecătorii prin modificările propuse la statutul acestora, la legea privind organizarea judiciară și legea privind funcționarea C.S.M., acum a venit vremea sa blocheze evoluția celei mai numeroase categorii profesionale din sistem – grefierii – prin blocarea proiectelor de acte normative aflate în Parlament și tergiversarea elaborării unui nou statut profesional.

Revenind la amânarea nocturnă a reuniunii grupului de lucru, avem informații ca la Ministerul Justiției au fost depistate persoane infectate Covid 19. Oare, ministrul justiției încearcă sa ascundă acest fapt, așa cum încearcă sa facă guvernarea Orban, în scopul de organizare a alegerilor parlamentare pentru a putea obține mandate pe 4 ani sa-și ducă la bun sfârșit proiectele începute pentru „reformarea” justiției!?

La fel cum au dat ordin pe unitate DSP-urilor să „țină sub control” pandemia, prin mușamalizarea cifrelor, așa se întâmplă și în foarte multe instanțe și parchete din țară în care au fost, sunt și vor mai fi focare de infectare cu covid 19 fără ca autoritățile măcar să declanșeze anchete epidemiologice (vezi cazul de la Tribunalul Bacău în care conducerea instanței acuză modul de gestionare de către DSP Bacău a cazurilor depistate la nivelul acestei instanțe).

Iar ca să ii răspundem domnului ministru care, ascuns în biroul de pe Apolodor 17, trimite la înaintare, sa-și asume decizii, secretarii de stat, consilierii și personalul din minister:

Cum personalul din justiție a fost prezent în instanțe în starea de urgență pentru a fi soluționate dosarele urgente, iar acum, în stare de alerta participă la ședințe de judecată sau anchete penale, respectând masurile impuse în pandemie, tot așa reprezentanții ministerului ar trebui sa participe la întrevederile stabilite, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și de prevenire a infectării, pentru a rezolva problemele care trenează de foarte mult timp.

Prezentul însă, oferă o altă realitate, iar lucrurile sunt scăpate de sub control. Este penibil să refuzi o întâlnire de lucru folosind drept scuză contextul epidemiologic, în situația în care de 8 luni încercați să gestionați această criză…

Problemele cu care ne confruntăm nu mai suportă tergiversare. Ne-am săturat să fim tratați cu dispreț! Nu acceptăm să fim reprezentați de un ministru care ne sfidează!

Atitudinea umilitoare cu care suntem tratați ne va determina să vă cerem DEMISIA!”, au declarat reprezentanții Sindicatului Grefierilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.