Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gregorian Bivolaru a fost arestat în Franța. Fondatorul MISA este inculpat pentru violenţe sexuale

Gregorian Bivolaru

După o vastă operaţiune poliţienească în Franţa, un "guru" româno-suedez, Gregorian Bivolaru, a fost inculpat vineri la Paris pentru violenţe sexuale pe scară largă în cadrul unei mişcări internaţionale de yoga acuzată de derive sectare, comentează AFP, potrivit Agerpres.

Gregorian Bivolaru, 71 de ani, este figura centrală a acestui "grup cu contur de mafie, de proxenetism sub pretinse înfăţişări filosofice", potrivit unei surse apropiate dosarului.

Împreună cu Bivolaru, foarte cunoscut în România şi fondator în anii 1970 al primei şcoli de yoga din ţara comunistă atunci, au fost arestate alte câteva persoane suspectate că ar fi "responsabili importanţi" ai acestei secte care ar avea câteva sute de adepţi în Franţa.

Fondator al Mişcării de integrare spirituală în absolut (MISA), redenumită Atman în urma extinderii în afara României, el a fost arestat marţi într-o vastă operaţiune poliţienească în Franţa. Bivolaru a negat, în timp ce se afla în custodia poliţiei, rolul său de lider, dar a susţinut că este "înzestrat cu daruri extraordinare" şi "victima unei conspiraţii politice", a povestit pentru AFP o sursă din poliţie.

Suspectat de viol, el s-a prezentat drept "un maestru spiritual": după o etapă numită de "consacrare", femeile îl "iubeau" la el acasă, potrivit sursei din poliţie care a relatat cuvintele sale.

Capetele de acuzare

Vineri seara, el a fost inculpat pentru viol, abuz asupra unor persoane în situaţie vulnerabilă, sechestrare şi trafic de persoane în bandă organizată, a aflat AFP de la o sursă judiciară.

În cursul unei audieri la tribunalul din Paris, un judecător a decis să-l plaseze în arest preventiv."Îmi pare rău pentru această decizie", a declarat pentru AFP avocatul său Anis Harabi. "Vom lucra la caz şi vom stabili nevinovăţia lui", a adăugat el.

Grupul său, în spatele practicii declarate a tantra yoga, este acuzat că ascunde o sectă care practică violenţa sexuală pe scară largă, "condiţionând victimele să accepte relaţii sexuale prin tehnici de manipulare mentală care vizează înlăturarea oricărei noţiuni de consimţământ", a descris marţi o altă sursă judiciară întrebată de AFP.

Mişcarea ar fi încurajat femeile "să accepte relaţii sexuale" cu Gregorian Bivolaru şi/sau "să se angajeze în practici pornografice plătite în Franţa şi în străinătate", potrivit unei surse apropiate anchetei.

Printre persoanele puse sub acuzare se numără şi femei. Una dintre ele, "care se comporta ca o şefă", potrivit sursei poliţieneşti, a fost arestată într-un "pavilion pentru femei" la Villiers-sur-Marne, în sudul Parisului. În timp ce se afla în custodia poliţiei, ea a dezvăluit alte şase "coordonatoare" de "ashram" din regiunea Parisului.

Poveștile victimelor

Şase dintre cele 20 de femei instalate în acest pavilion le-au povestit anchetatorilor că au sosit între septembrie şi noiembrie în Franţa pentru "un curs de yoga" sau "un curs despre feminism". Două au precizat că au făcut o poze nud la sosire. Deocamdată ele nu au depus plângere.

Până în prezent, anchetatorii au identificat 56 de femei potenţiale victime.

O femeie care s-a prezentat drept victimă a povestit pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că, "de mai multe ori" a fost supusă traficului sexual "din Marea Britanie până la Paris". "Mulţi oameni consideră această organizaţie drept o şcoală de yoga (...) fără să ştie că este o sectă periculoasă", a adăugat ea.

Operaţiunea a mobilizat 175 de poliţişti, în special la Paris şi în suburbii, precum şi în sud-estul Franţei.

Ancheta a luat naştere dintr-un raport din iulie 2022 al Miviludes (Misiunea interministerială de vigilenţă şi luptă împotriva derivelor sectare), după mărturiile a 12 foste membre ale MISA. Încă din 2008, MISA a fost exclusă "din Federaţia Internaţională de Yoga şi Alianţa Europeană de Yoga pentru practicile sale comerciale considerate ilicite", a amintit sursa judiciară.

Mişcarea a făcut deja obiectul unor proceduri judiciare în Europa.

Condamnat în România, refugiat în Suedia

Fondatorul acesteia, urmărit în România în mai multe rânduri, a fugit şi a obţinut azil politic în Suedia la începutul lui 2006, precum şi un nou nume: Magnus Aurolsson.

Condamnat în absenţă în România în 2013 la şase ani de închisoare, el a dispărut cu câţiva ani înainte de a fi arestat în februarie 2016 în Franţa, în timp ce era fugit.

Predat autorităţilor române, Bivolaru a dispărut din nou, înainte de a fi găsit marţi în Franţa.

MISA a publicat joi un comunicat în română pentru a denunţa "acuzaţiile absurde" împotriva lui Gregorian Bivolaru, "din anii 1990, ţinta unor campanii mediatice de discreditare".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.