Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Greii planetei au schimbări 'majore' de perspectivă asupra războiului din Ucraina

război, mariupol, ucraina, rusia, armată, soldați

Şeful Biroului Preşedintelui de la Kiev, Andri Ermak, a declarat că, la summitul de la Jeddah (Arabia Saudită), reprezentanții delegației ucrainene au discutat despre apărare, garanții de securitate, investiții, importanța desfășurării unui summit global pentru pace, precum și despre "acordul cerealelor" și cooperarea cu reprezentanții a peste 30 de delegații, informează RBC, potrivit Rador.

Tot în cadrul summitului din Arabia Saudită, a adăugat Ermak, s-au desfășurat numeroase întâlniri bilaterale cu privire la implementarea Formulei de pace inițiate de președintele Volodimir Zelenski la nivel de consilieri pe probleme de securitate națională și politică externă. Şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene a remarcat că, după evenimentele desfăşurate la summit, "a realizat, din nou, ce muncă diplomatică importantă a făcut cu întreaga echipă a Ucrainei". Ermak a subliniat că unele părţi și-au schimbat semnificativ poziția față de ceea ce se întâmplă în Ucraina și agresiunea militară la scară largă declanşată de Federația Rusă. "Astăzi, unul dintre parteneri mi-a spus: Nici nu vă puteți imagina ce treabă grozavă faceți, pentru că, în urmă cu doar două luni, reprezentanții unei țări au vorbit despre război în narative rusești. Acum, însă, au început să înțeleagă ce se întâmplă cu adevărat, iar, după multă muncă depusă de voi, poziția lor a suferit o schimbare majoră" - a transmis şeful administraţiei Zelenski. Ermak a detaliat că, în prima zi a summitului de la Jeddah, pe 5 august, au avut loc întâlniri bilaterale cu șefii delegațiilor din Statele Unite, Arabia Saudită, Finlanda, Japonia, Qatar, Franța, Germania, Spania, Norvegia, Turcia, Polonia și Slovacia.

Pe 6 august, s-au desfăşurat negocieri între delegaţii ucraineni şi consilierii de securitate națională și politică externă ai liderilor din Suedia, Africa de Sud, Bahrain, Canada, Italia, Danemarca, Republica Coreea, precum și cu șeful de cabinet al președintelui Comisiei Europene. RBC notează că, la summitul de două zile din Arabia Saudită, care a avut loc pe 5 şi 6 august, subiectul central al discuţiillor a fost Formula de pace propusă de partea ucraineană. Reuniunea de la Jeddah a fost anunţată iniţial de publicaţia The Wall Street Journal.

Ulterior, informația privind desfăşurarea summitului a fost confirmată în Biroul Președintelui Ucrainei. La summitul din Arabia Saudită au fost invitați reprezentanți a peste 40 de țări, inclusiv India, Brazilia, Indonezia, Egipt, Mexic și China. Șeful cancelariei prezidenţiale ucrainene a declarat, la finalul evenimentului, că unii dintre reprezentanți au opinii diferite, "dar toate țările și-au manifestat angajamentul față de principiile Cartei ONU, dreptul internațional și respectul pentru suveranitatea și inviolabilitatea integrității teritoriale a statelor". Potrivit Der Spiegel, summitul de pace privind Ucraina din Arabia Saudită s-a încheiat fără un comunicat final, dar cu "semnale pozitive" din partea Chinei, care a participat "în mod activ" și a exprimat o opinie "pozitivă" cu privire la posibilitatea de a organiza o reuniune similară în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.