Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grevă pe insulele din Marea Egee împotriva deschiderii de noi centre pentru migranţi

grecia, greva

Municipalităţile de pe Lesbos, Samos şi Chios, cele trei insule elene din Marea Egee cele mai afectate de criza migranţilor, au fost în grevă miercuri pentru a protesta faţă de proiectul de deschidere de noi centre care vor putea găzdui până la 5.000 de migranţi fiecare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Într-un comunicat comun, cele trei municipalităţi declară că refuză orice 'structură suplimentară pe Lesbos, Chios şi Samos', şi cer 'supravegherea eficientă a frontierelor maritime şi retragerea imediată şi masivă' a miilor de solicitanţi de azil găzduiţi pe insule greceşti, a transmis agenţia de presă ANA.

Serviciile municipale au rămas închise miercuri, a informat biroul guvernatorului regiunii de nord a Mării Egeee, de care aparţin cele trei insule.

'Este o primă reacţie', a declarat guvernatorul Constantinos Moutzouris, într-o conferinţă de presă.

'Doar ieri (marţi), 500 de persoane au sosit pe insule. Nu există un plan pentru rezolvarea acestei situaţii', a adăugat el, regretând că nu a fost informat cu privire la intenţiile exacte ale guvernului de la Atena.

Citește și: PSD, despre planurile PNL de creștere a vârstei de pensionare: Reprezintă un ‘dar otrăvit’

Guvernul conservator condus de Kyriakos Mitsotakis a anunţat în noiembrie că va închide în curând cele mai mari trei tabere pentru migranţi, de pe insulele Lesbos, Chios şi Samos, urmând să le înlocuiască cu structuri închise cu o capacitate triplă de primire (5.000 de locuri fiecare), dar autorităţile locale cer, dimpotrivă, reducerea numărului de migranţi pe insulele lor.

'Suntem singuri, din nefericire. Mai întâi europenii au abandonat Grecia şi Grecia abandonează insulele şi mai ales Lesbos', a declarat primarul Stratis Kitelis.

Tabăra Moria de pe Lesbos, prevăzută iniţial pentru 2.800 de persoane, adăposteşte în prezent în jur de 17.000 de solicitanţi de azil.

Tabăra de pe Chios, deşi a fost construită pentru doar 1.000 de refugiaţi, găzduieşte aproape 6.000, mulţi dintre ei nevoiţi să doarmă pe câmpurile de măslini din vecinătate.

Peste 40.000 de solicitanţi de azil se află în prezent în cele cinci centre de înregistrare şi identificare ('hot-spot') de pe insulele Lesbos, Samos, Leros, Chios şi Kos, cu o capacitate teoretică de doar 6.200 de locuri.

Guvernul grec a început să transfere sute de solicitanţi de azil de pe insulele din Egeea în partea continentală a Greciei, având ca obiectiv relocarea a 20.000 dintre ei până la sfârşitul anului, dar taberele de pe continent sunt deja aproape de capacitatea maximă de primire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.