Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gruparea navală NATO își continuă exercițiile militare la Marea Neagră, într-o zonă marcată de 'escaladarea cursei înarmării' şi de 'conflicte îngheţate'

Facebook Fortele Navale Romane
Fortele navale romane

Gruparea Navală Permanentă NATO de Luptă Împotriva Minelor Marine SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group 2), din care face parte şi Dragorul Maritim "Lt. Dimitrie Nicolescu" (DM-29), continuă seria misiunilor specifice în Marea Neagră, pentru asigurarea unei prezenţe constante pe flancul estic al Alianţei, într-o zonă marcată de escaladarea cursei înarmării şi de conflicte îngheţate, transmite Statul Major al Forţelor Navale (SMFN), informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, după o vizită de câteva zile în portul Batumi, din Georgia, care a avut ca obiectiv dezvoltarea dialogului militar şi a cooperării NATO cu partenerul georgian, pentru întărirea securităţii şi a stabilităţii în regiune, în perioada 9-12 noiembrie, Gruparea navală NATO face o escală pe ţărmul vestic al Mării Negre, în portul Burgas, din Bulgaria, pe parcursul căreia echipajul dragorului maritim românesc va desfăşura activităţi de planificare şi coordonare a exerciţiilor pe mare cu marinarii militari bulgari, în vederea stabilirii detaliilor de executare a Exerciţiului naval bilateral româno-bulgar "Poseidon 18". Acesta este planificat în apele teritoriale bulgăreşti şi în cele internaţionale ale Mării Negre, în perioada 13-16 noiembrie.

"De asemenea, sâmbătă, 10 noiembrie, în intervalul orar 13.00-15.00, nava românească va permite vizita la bord a publicului doritor, oportunitate deosebită pentru promovarea imaginii Forţelor Navale Române (FNR) şi asigurarea transparenţei unui astfel de exerciţiu internaţional", se arată în comunicatul SMFN.

Gruparea navală SNMMG-2, prezentă pentru a patra oară pe parcursul anului 2018 în Marea Neagră, este una dintre cele patru grupări navale permanente ale NATO, iar statele aliate care deţin forţe navale pun la dispoziţia Alianţei, pentru o perioadă determinată de timp, platforme navale de luptă, pentru a participa la misiunile de asigurare a securităţii colective a cetăţenilor din ţările NATO.

Conform angajamentelor asumate de ţara noastră, din pachetul de forţe pus la dispoziţia NATO de Forţele Navale Române fac parte o fregată cu elicopter la bord, un dragor maritim, un detaşament de scafandri EOD (de luptă împotriva dispozitivelor explozive) şi ofiţeri de stat major.

În ultimii ani, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic şi în zona Mării Negre. Prin participarea marinarilor militari români la misiunile aliate în zona Mării Negre, România a demonstrat faptul că nu este doar un beneficiar al măsurilor colective de descurajare a ameninţărilor din vecinătatea estică a Alianţei, ci şi un furnizor de securitate şi un pilon de stabilitate în regiune, a menţionat sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.