Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gruparea ultra secretă din care a făcut parte Ion Creangă: Jurământul pe care membrii grupării îl făceau

humanitas.ro
ion creanga

La 1 martie 1837 s-a născut scriitorul Ion Creangă (decedat pe 31 decembrie 1889), recunoscut ca fiind unul dintre cei mai importanți scriitori români.

Deși în "Fragment de biografie", Ion Creangă însuși afirmă că s-a născut pe 1 martie 1837, există incertitudini în ceea ce privește data nașterii sale, deoarece o mitrică (condică) de nou-născuți din Humulești, publicată de Gh. Ungureanu, indică data de 10 iunie 1839 ca fiind cea a nașterii sale. În familia sa, Creangă a avut șapte frați și surori: Zahei, Maria, Ecaterina, Ileana, Teodor, Vasile și Petre. Ultimii trei au decedat în copilărie, iar Zahei, Maria și Ileana în 1919, conform Descoperă.ro.

În anul 2014, în arhiva Muzeului Literaturii Române (MLR) din Iași, a fost descoperit un jurământ "misterios", documentul relevând existența unei grupări "secrete" la care participau mai multe personalități ale secolului al XIX-lea, printre care Nicolae Culianu, Nicolae Gane și Ion Creangă.

Textul semnat de membrii grupării, care jurau pe onoare și conștiință să lucreze pentru ridicarea neamului românesc și să păzească secretul absolut, a fost semnat înainte de anul 1883, an în care a murit unul dintre semnatari.

„Jur pe onoare şi conştiinţă./ Mă leg pe suflet şi pe Dumnezeu/ Să lucrez din toată inima pentru ridicarea neamului românesc/ Să respect şi să execut toate hotărârile luate de comitetul din care face parte. Şi să păzesc secret absolut./ Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi sfânta Cruce”, se arată în textul semnat de membrii grupării.

Cercetătorul științific al Muzeului Literaturii Române Iași, Dan Jumară, a declarat că, având în vedere statutul moral și profesional al celor care au semnat documentul, aceștia și-au respectat jurământul și au păstrat secretul absolut cu privire la forma lor de organizare, conform angajamentului asumat.

Ion Creangă, unul dintre cei mai importanți scriitori români, a avut o tinerețe tumultuoasă, marcată de diverse experiențe și încercări. În 1847, începe școala în satul natal, fiind pregătit inițial de dascălul local și apoi de bunicul matern, care-l duce la Broșteni pentru a continua studiile. În 1853, este înscris la Școala Domnească de la Târgu Neamț, iar ulterior la Școala Catehetică din Fălticeni, unde mama sa își dorea să-l facă preot. Aici adoptă numele de Ion Creangă, pe care îl va păstra în continuare. După absolvirea seminarului teologic, se întoarce în satul natal și se căsătorește la Iași cu Ileana, fiica unui preot local, devenind diacon al bisericii Patruzeci de Sfinți din Iași.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.