Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul indian Tata şi cel francez Airbus vor producere împreună elicoptere civile

reuters.com/
airbus

Grupul indian Tata şi cel francez Airbus au semnat un acord pentru a produce împreună elicoptere civile, a declarat vineri ministrul de Externe al Indiei, Vinay Kwatra, citat de Reuters, scrie news.ro.

Acordul a fost semnat în timpul vizitei de stat în India a preşedintelui francez Emmanuel Macron, a spus el.

Tata şi Airbus cooperează deja pentru a produce avioane de transport C-295 în statul de origine al primului ministru Narendra Modi, Gujarat.

”Parteneriat industrial (semnat) între elicopterele Tata şi Airbus, pentru producţia de elicoptere H125, cu o componentă indigenă şi de localizare semnificativă”, a declarat Kwatra într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

Airbus, a afirmat, într-un comunicat prin care a anunţat vineri linia de asamblare finală (FAL) pentru elicoptere, că acestea vor fi exportate şi în unele dintre ţările învecinate Indiei.

”Infiinţarea FAL va dura 24 de luni, iar livrările... urmează să înceapă în 2026”, a spus Airbus, adăugând că companiile vor decide în comun locul unde va avea loc producţia.

Tata nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

În cadrul vizitei sale de 40 de ore în India, Macron a purtat discuţii cu Modi joi şi a participat, de asemenea, la un banchet de stat găzduit vineri de preşedintele Indiei Droupadi Murmu, în onoarea sa.

Aceasta a fost a cincea întâlnire dintre Modi şi Macron din luna mai

În timpul vizitei de stat a fost discutată şi o cooperare suplimentară în sectorul apărării, inclusiv posibilitatea ca producătorul francez de motoare Safran să ajut la fabricarea de motoare pentru avioane de luptă în India.

După Rusia, Franţa este cel mai mare furnizor de arme pentru India, care s-a bazat pe avioanele de luptă ale acesteia timp de patru decenii.

”Safran este pe deplin dispus să facă acest lucru cu un transfer 100% de tehnologie în proiectare, dezvoltare, certificare, producţie şi aşa mai departe”, a declarat ambasadorul Indiei în Franţa, Jawed Ashraf, adăugând că discuţiile vor continua pe această temă.

Coincizând cu vizita lui Macron, producătorul de motoare pentru avioane CFM International a anunţat vineri şi un acord cu Akasa Air din India, pentru achiziţionarea a peste 300 de motoare LEAP-1B pentru 150 de avioane Boeing 737 MAX.

Akasa Air a comandat anterior 76 de aeronave propulsate de motorul respectiv, dintre care 22 sunt în uz.

Franţa, atât înainte, cât şi în timpul vizitei lui Macron, a ridicat, de asemenea, problema că jurnalista franceze din New Delhi Vanessa Dougnac va primi o notificare din partea guvernului indian cu privire la o posibilă anulare a vizei sale, a spus Kwatra.

Guvernul a numit munca ei ”răuvoitoare” şi a spus că poate ”provoca dezordine şi perturba pacea”, potrivit informaţiilor din presa locală.

Dougnac a negat toate acuzaţiile, într-o declaraţie publicată miercuri.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.