Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul Wagner ar fi în spatele protestelor din Republica Moldova (documente Pentagon)

SeeNews
proteste Chisinau

Grupul Wagner ar fi în spatele protestelor din Republica Moldova (documente Pentagon)

Compania militară privată rusă Wagner a participat la pregătirea revoltelor din Moldova care erau planificate pentru februarie 2023.

Potrivit "INFOTAG", acest lucru reiese dintr-un document secret ale Departamentului de apărare al SUA care a ajuns pe internet - Pentagon Leaks. De amintit că în 12 martie serviciile speciale moldovene au respins intrarea pe teritoriul republicii a unor reprezentanți Wagner.

Preşedintele Maia Sandu a anunţat pe 13 februarie că a fost împiedicată o tentativă de lovitură de stat în republică. Ea declarase la un briefing că lovitura de stat era planificată ca urmare a "protestelor din partea aşa-numitei opoziţii şi care aveau ca scop răsturnarea ordinii constituţionale".

Ea a făcut această declaraţie după ce preşedintele Vladimir Zelenski a vorbit despre interceptarea unui astfel de plan în timpul discursului său la o reuniune a Consiliului European.

Documentul Pentagonului din 28 februarie notează că Rusia şi-a continuat încercările de a destabiliza situaţia din Moldova, în pofida faptului că intenţiile sale au fost dezvăluite de autorităţi.

"Unele dintre figurile din spatele complotului împotriva Moldovei intenţionează să continue eforturile în această direcţie. Planificarea măsurilor de destabilizare a fost coordonată de directorul general al companiei militare private ruse Vegacy Strategic Services şi de un angajat al grupului de influenţă afiliat companiei Wagner - The Farm ("Ferma") (adică "fabrica de troli" a liderului Wagner Evgheni Prigojin - " I.")", se menţionează în document.

Potrivit Departamentului de apărare al SUA, organizatorii conspiraţiei plănuiau să antreneze participanţi la dezordinile în masă din Moldova în perioada 24-28 februarie, într-o tabără din Turcia, dar "au fost nevoiţi să mute antrenamentul într-o locaţie necunoscută din Rusia, din cauza restricţiilor de călătorie şi atenţia sporită a agenţiilor de informaţii turce faţă de bărbaţii ruşi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.