Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul Wagner nu mai este un factor pe câmpul de luptă din Ucraina (Pentagon)

Telegram
Wagner

Eficacitatea în luptă a Grupului Wagner nu mai este un factor în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul Pat Ryder, în timpul unei conferințe de presă din 24 august, ca răspuns la o întrebare despre presupusa moarte a șefului Wagner, Yevgeny Prigozhin, într-un accident de avion, notează The Kyiv Independent.

În urma rebeliunii de scurtă durată a lui Wagner împotriva Kremlinului din iunie, Ryder a spus că Grupul Wagner nu mai ia parte la războiul din Ucraina, dar potrivit șefei de informații militare ucrainene Kyrylo Budanov, unele forțe Wagner au rămas în sudul Ucrainei.

Oficialul american a remarcat că mercenarii lui Prigojin au fost „cea mai eficientă forță de luptă de pe câmpul de luptă” din Ucraina. Luptătorii Wagner au jucat un rol crucial în asediul prelungit al lui Bakhmut din regiunea Donețk, care s-a încheiat cu capturarea orașului de către Rusia la sfârșitul lunii mai.

În ceea ce privește moartea lui Prigojin, Ryder a subliniat că, în ciuda concentrării mass-media asupra dispariției aparente a șefului mercenar, Wagner rămâne adevărata amenințare, deoarece este „o organizație criminală internațională și a desfășurat acte oribile, atât pe câmpul de luptă, cât și în alte părți”.

În urma unui acord nedezvăluit între autoritățile ruse și Prigozhin după rebeliune, unii dintre mercenari au plecat în Belarus pentru a oferi sprijin de pregătire armatei belaruse sau în diferite țări din Africa unde Prigozhin s-a angajat într-o serie de activități ilicite.

Ryder a spus că rolul viitor al lui Wagner în țările africane rămâne neclar, adăugând că grupul a fost implicat în operațiuni militare sau criminale în locuri precum Burkina Faso și Mali.

„Nu cred că cineva va ignora potențialul de pericol atunci când vine vorba de acel grup sau de rămășițele acelui grup”, a adăugat el.

În ceea ce privește Belarus, unii luptători Wagner au început să părăsească țara din cauza salariilor mici. Ieșirea lor a fost accelerată și mai mult de raportul recent despre moartea lui Prigojin și a altor lideri Wagner într-un accident de avion în regiunea Tver din Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.