Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Grupul Wagner pregătește Uniunea Statelor Antioccidentale din Africa: serviciile secrete americane (WP)

Telegram
grupul wagner

Grupul paramilitar Wagner se mișcă agresiv pentru a forma o „confederație" de state antioccidentale în Africa, în timp ce mercenarii ruși promovează instabilitatea, folosindu-și în același timp capacitățile paramilitare și de dezinformare pentru a-i susține pe aliații Moscovei, potrivit unor documente secrete divulgate ale serviciilor secrete americane de informații, informează Washington Post.

Extinderea rapidă a influenței Rusiei în Africa a fost o sursă de alarmă tot mai mare pentru oficialii americani din domeniul serviciilor de informații și al armatei, ceea ce a determinat, în ultimul an, să se facă eforturi pentru a găsi modalități de a lovi rețeaua Wagner cu lovituri, sancțiuni și operațiuni cibernetice, potrivit documentelor.

Americanii văd ascensiunea grupului ca o potențială vulnerabilitate

Într-un moment în care liderul Wagner, Evgheniy Prigozhin, a fost preocupat de luptele interne de la Kremlin cu privire la implicarea tot mai profundă a grupului paramilitar în războiul din Ucraina, oficialii americani descriu amprenta globală în expansiune a Wagner ca pe o potențială vulnerabilitate.

Un document enumeră aproape o duzină de opțiuni "cinetice" și de altă natură care ar putea fi urmărite ca parte a "eforturilor coordonate de dezorganizare ale SUA și ale aliaților". Dosarele propun furnizarea de informații de țintire pentru a ajuta forțele ucrainene să ucidă comandanții Wagner și citează disponibilitatea altor aliați de a lua măsuri letale similare împotriva grupărilor Wagner din Africa.

Și totuși, există puține lucruri în acest dosar care să sugereze că CIA, Pentagonul sau alte agenții au provocat mai mult decât eșecuri minore pentru Wagner de-a lungul unei perioade de șase ani în care grupul de mercenari, controlat de Prigozhin, aliat al lui Putin, a câștigat puncte de sprijin strategice în cel puțin opt țări africane, printre cele 13 națiuni în care Prigozhin a operat într-o anumită capacitate, potrivit unui document.

Singura lovitură militară directă menționată în dosare se referă la "un atac neatribuit de succes în Libia" care "a distrus un avion logistic Wagner". Documentul nu oferă alte detalii despre operațiune sau de ce a fost vizat acel singur avion - parte a unei flote Wagner mult mai mari.

Atacul din Siria

Cel mai semnificativ atac american împotriva Wagner a avut loc în apropiere de Deir al-Zour, Siria, în februarie 2018, când loviturile aeriene americane au ucis câteva sute de luptători Wagner care atacau câteva zeci de soldați Delta Force, Rangers și forțe kurde lângă o uzină de gaz.

În general, documentele consultate și prezentate de sursa citată prezintă gruparea Wagner ca pe o forță relativ neconstrânsă în Africa, extinzându-și prezența și ambițiile pe acest continent chiar și în timp ce războiul din Ucraina a devenit o problemă macabră, dacă nu chiar atotcuprinzătoare, pentru Kremlin.

Ca urmare, "Prigozhin probabil că își va înrădăcina și mai mult rețeaua în mai multe țări", concluzionează unul dintre documentele de informații, "subminând capacitatea fiecărei țări de a rupe legăturile cu serviciile sale și expunând statele vecine la activitățile sale destabilizatoare".

Ascensiunea Wagner anunță un nou val de competiție între marile puteri în Africa și, odată cu aceasta, o reapariție a autoritarismului, a declarat Anas El Gomati, director al think tank-ului Sadeq Institute din Tripoli.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.