Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guatemala: Preşedintele acuzat de coruptie. A început o procedură împotriva sa

Guatemala

Curtea supremă de justiţie a Guatemalei a decis miercuri să lanseze o procedură împotriva preşedintelui Otto Pérez, suspectat de implicare în vastul scandal de fraudă şi corupţie care a provocat deja demisia vicepreşedintei ţării, scrie AFP. 

Instanţa judecătorească a cerut parlamentului în special să studieze posibilitatea de a i se retrage imunitatea lui Otto Pérez. 

"Înaintăm parlamentului cererea ridicare a imunităţii preşedintelui Otto Pérez", a declarat în cursul unei conferinţe de presă preşedintele Curţii supreme, Josué Baquiax, dând astfel undă verde cererii formulate de deputatul opoziţiei Amilcar Pop din partidul Winaq, fondat de militanta pentru drepturile omului Rigoberta Menchu, laureată a Premiului Nobel pentru Pace. 

Potrivit judecătorului Josué Baquiax, cei 13 magistraţi studiază "cu independenţă şi imparţialitate cererea depusă" de deputat, care afirmă că preşedintele era la curent cu activităţile ilegale ale înalţilor funcţionari care au comis fraude în detrimentul serviciului vămilor şi al securităţii sociale. 

Parlamentul urmează să desemneze o comisie de anchetă "care va stabili dacă Otto Fernando Pérez Molina a participat la faptele descrise în cererea de ridicare a imunităţii", a explicat preşedintele Curţii Supreme. 

În aprilie, în Guatemala a izbucnit o criză guvernamentală odată cu dezvăluirea unei reţele de corupţie şi fraudă cu taxele vamale, care a dus, pe 8 mai, la demisia vicepreşedintei Roxana Baldetti. 

Pe de altă parte, preşedintele băncii centrale şi cel al securităţii sociale (IGSS) din Guatemala au fost arestaţi, suspectaţi de fraudă în atribuirea de către IGSS a unui contract de 14,5 milioane de dolari. 

Justiţia îi acuză de asociere ilicită, trafic de influenţă, percepere ilegală de comisioane şi de corupţie activă. 

În faţa acestor scandaluri, manifestaţiile s-au înmulţit în ultimele săptămâni pentru a cere demisia lui Otto Pérez, al cărui mandat de patru ani se încheie pe 14 ianuarie 2016, şi încetarea corupţiei în mediul politic.AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.