Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gulagul revine! Aleksei Navalnîi ar putea lua drumul Arcticii: Rusia vrea să folosească pușcăriași la depoluarea zonei

Vladimir Putin

Rusia ar putea trimite deţinuţi să participe la depoluarea Arcticii, regiune poluată de numeroase accidente industriale, a declarat vineri directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia (FSIN), informează AFP.

"FSIN studiază posibilitatea de a mobiliza condamnaţi la curăţarea poluării în zone ale teritoriului arctic", a declarat Aleksandr Kalaşnikov în timpul unei reuniuni cu înalţi responsabili ai serviciilor penitenciare, afirmaţii confirmate de FSIN pentru agenţia de presă franceză, scrie agerpres.ro.

Citește și: Datele care răstoarnă criticile! Situația făcută publică de Rareș Bogdan

El a precizat că le-a cerut responsabililor teritoriali ai FSIN "să lucreze în această direcţie", explicând că administraţia din Norilsk, oraş industrial foarte poluat de activităţi miniere, a încheiat deja un asemenea acord.

Regiunea Norilsk, unde gigantul minier Norilsk Nickel desfăşoară numeroase activităţi, a fost anul trecut scena unei catastrofe ecologice, după deversarea a 21.000 de tone de carburant în mai multe cursuri de apă, deversare ce a suscitat o imensă maree roşie, vizibilă din spaţiu.

Citește și: Atac fără precedent la Mircea Dinescu: ‘Pușlama ordinară’

În decembrie, autorităţile ruse au evocat deja acest proiect de depoluare cu efortul deţinuţilor, în timpul unui Forum arctic care a avut loc la Sankt-Petersburg.

Elena Korobkova, o responsabilă a FSIN, a vorbit despre utilizarea de "construcţii modulare mobile" în care să fie cazaţi deţinuţii în aceste zone îndepărtate. "Organizaţiile care curăţă zona arctică sunt invitate să aibă o cooperare reciproc avantajoasă cu FSIN, pentru a atrage deţinuţii la astfel de munci", a declarat ea, potrivit site-ului Forumului.

Citește și: Medicul Răzvan Constantinescu reacționează la atacul lui Florin Cîțu: ‘Pramatia aia schizoidă m-a făcut terorist’

Responsabilii FSIN nu au făcut nicio menţiune despre posibile măsuri de stimulare pentru deţinuţi, precum reduceri de pedepse sau salarii mai mari decât cele plătite în prezent condamnaţilor din coloniile penitenciare.

O astfel de măsură, dacă va fi pusă în aplicare, ar putea aminti de Gulagul din epoca stalinistă, în care condamnaţii erau folosiţi pentru lucrări gigantice, precum construcţia canalului de la Marea Albă (1931-1933) în nord-vestul ţării, care a curmat sute de mii de vieţi.

Citește și: Adina Alberts face publice conversații de pe WhatsApp: ‘Cazul m-a zdruncinat teribil. Mama ei susține că a fost ucisă de malpraxis’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.