Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Gustarea inofensivă care te poate lăsa fără permis! Șoferii sunt sfătuiți să nu mănânce, înainte de a urca la volan / VIDEO

soferi

Sunt o gustare extrem de populară în țara noastră, însă ascund un risc pe care mulți dintre noi îl ignorăm! Șoferii sunt sfătuiți să nu mănânce faimoasele croissante cu aromă de șampanie, ori vin, înainte de a urca la volan!

Viorel Teacă, un fost polițist din Sibiu, cu o experiență de peste trei decenii în sistem, care are aproape un milion de urmăritori pe TikTok, a realizat un nou experiment inedit. Acesta dorit să demonstreze un mit. Și anume că gustoasele croasante cu aromă de șampanie sau vin conțin sau nu alcool și dacă pot reprezenta un pericol pentru șoferi, potrivit adevarul.ro.

„În România, de la 0,01 se suspendă dreptul de a conduce autovehicule. Atenție, 0,32 arată aparatul de la două guri din acest croasant cu aromă de șampanie. Feriți-vă de aceste croasante. Nu mâncați când conduceți”, a spus Viorel Teacă.

La testul cu salata cu oțet alcoolemia a ieșit 0. A căzut și mitul cu castraveții murați. Teacă a mai încercat un test și cu bomboanele cu lichior. A apărut o valoare de 1,29. În acest caz, polistul este obligat să-l ducă pe șofer la recoltarea de probe biologice de sânge.

„Evitați să mâncați bomboane în timp ce conduceți”, a mai spus Viorel Teacă.

Experimentul făcut de un alt polițist

Experimentul cu croissantul a fost făcut și de un alt polițist „influencer”, Tavi Perța, în urmă cu câțiva ani, pe YouTube. Acesta a consumat un croasant cu cremă de șampanie, iar aparatul etilotest a indicat 0,18, ceea ce înseamnă contravenție. După 15 minute, polițistul a mai făcut un test actic, iar aparatul a arătat 0,00.

„Sper să fie învățătură de minte și să nu mai conduceți nici după ce ați consumat corn cu șampanie”, a spus polițistul de la IPJ Bihor.

În ceea ce privește croasantele cu aromă de șampanie sau vin spumant, pe ambalaj scrie că produsul conține alcool etilic.

Ce spune legea

Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.

Valorile între 0.01 mg/l și 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.305 lei până la 2.900 lei și suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.

În cazul unui accident rutier suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile. Reducerea perioadei de suspendare nu se mai aplică în aceste cazuri, testarea pentru redobândirea permisului rămânând însă obligatorie.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0.80 mg/l alcool pur în sânge.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.