Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a modificat Codul Penal prin OUG, după decizia CCR privind prescripția penală

Guvernul Ciucă a modificat luni Codul Penal după decizia CCR care a declarat neconstituțional articolul care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

  • „Azi Guvernul a adoptat un proiect de OUG prin care articolul 155, alin. (1) din Codul penal a fost aliniat la o recenta decizie a CCR din data de 26 mai”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la finalul ședinței de Guvern.

Potrivit acestuia, articolul 55 va avea in alineatul 1 continutul urmator: „Cursul termenului prescriptiei raspunderii penale se intrerupe prin indeplinirea oricarui act de procedura in cauza care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului.

„Era o interventie necesara pentru a evita o discontinuitate legislativa care ar fi condus la compromiterea foarte multor dosare aflate pe rolul instantelor”, a adăugat Predoiu.

CONTEXT

Curtea Constituţională a declarat joia trecută neconstituţional un articol din Codul Penal care permite procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe.

Este vorba de art. 155 alin.(1) din Codul penal: "Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză".

Acest text din Codul penal mai fusese declarat neconstituţional în anul 2018, însă Parlamentul nu a modificat legea, în termen de 45 de zile.

Astfel, în anul 2018, Curtea Constituţională a constatat că soluţia legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripţiei răspunderii penale prin îndeplinirea "oricărui act de procedură în cauză" din cuprinsul dispoziţiilor art.155 alin.(1) din Codul penal este neconstituţională, "întrucât este neclară, imprevizibilă, incoerentă şi lipsită de previzibilitate, de natură a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situaţie juridică incertă referitoare la condiţiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârşite".

Cum Parlamentul nu a modificat textul din Codul penal, începând cu anul 2018, CCR a dat joi o nouă decizie privind neconstituţionalitatea art.155 alin. (1).

Vinerea trecută, CCR a venit cu noi precizări legate de acest subiect.

"La pronunţarea deciziei de faţă, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei şi nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme şi stabilirea unor condiţii clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripţiei răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condiţiile şi termenul întreruperii prescripţiei. Aşadar, din anul 2018 şi până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituţionalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare - 'cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea" - este un text incomplet şi, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenţiei active a legiuitorului, în această perioadă instanţele de judecată au interpretat şi aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică", spune CCR.

CCR consideră că Parlamentul trebuie să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a deciziei din 2018, fără a mai aştepta publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de joi.

"În aceste condiţii, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituţional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesară publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României", subliniază CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.