Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernele au alocat 19.500 de miliarde de dolari pentru susținerea economiilor, în contextul pandemiei de COVID-19

Pinterest
dolari dolarul

Guvernele și băncile centrale au promis că vor plăti 19.500 de miliarde de dolari de la declanșarea pandemiei de coronavirus pentru a susține economiile, potrivit raportului anual al Fondului Monetar Internațional citat de CNN.

Unele țări au nevoie de mai mult ajutor pentru a-și reveni din criză, dar s-ar putea ca acesta să nu vină. Guvernele au anunțat aproape 12.000 de miliarde de dolari în măsuri de stimulare începând cu luna septembrie, iar băncile centrale au alocat cel puțin 7.500 de miliarde de dolari pentru a atenua impactul pandemiei asupra economiilor lor, spune FMI în raport, potrivit mediafax.ro.

Citește și: BIOGRAFIE - Cine a fost marea actriță Draga Olteanu Matei/VIDEO

Cu toate acestea, în ciuda amplorii și vitezei de salvare fără precedent, care a redus impozitele, a plătit salariile, a acordat împrumuturi întreprinderilor mici și a dus ratele dobânzilor la recorduri minime, economia globală suferă cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune.

Activitatea economică și ocuparea forței de muncă în părți mari ale lumii, inclusiv în Statele Unite și Europa, rămân cu mult sub nivelurile observate înainte de lovirea pandemiei.

Candidații la un vaccin susțin îmbunătățirrea perspectivelor economiei globale anul viitor, dar nu vor ajuta țările prea mult în viitorul imediat. Și blocajele pentru asigurarea unui sprijin financiar suplimentar ar putea afecta recuperarea deja fragilă.

"Țările se confruntă acum cu o lungă ascensiune care va fi dificilă, neuniformă, nesigură și predispusă la contracarări", a declarat directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

În Statele Unite, unde numărul de cazuri explodează, refuzul președintelui Donald Trump de recunoaște victoria lui Joe Biden ar putea stopa eforturile depentru un alt pachet major de stimulare. Țara a pierdut aproximativ 10 milioane de locuri de muncă și mai multe state impun acum noi restricții pentru a reduce creșterea cazurilor, ceea ce va afecta în continuare recuperarea.

Între timp, Uniunea Europeană se confruntă cu o revoltă internă care ar putea întârzia aprobarea finală a fondului său de recuperare în valoare de 800 de miliarde de euro (950 miliarde de dolari), după luni de negocieri.

Luni, Ungaria și Polonia au decis să blocheze pachetul după încercările de a lega distribuția acestuia de respectarea statului de drept, astfel încât este puțin probabil ca fondurile atât de necesare să ajungă la cele mai afectate economii ale UE, inclusiv Italia, Spania și Grecia. Liderii UE sunt așteptați să discute problema în cadrul unei reuniuni, joi.

Retragerea prematură a sprijinului fiscal este „cel mai mare risc” cu care se confruntă economiile pe termen scurt, potrivit Neal Shearing, economist șef la Capital Economics.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.