Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernele SUA şi Marii Britanii, acuzate de atacuri informatice

internet

Programul de spionaj "Regin", operational din 2008, ar avea legatura cu guvernele Statelor Unite si Marii Britanii, a dezvaluit luni site-ul The Intercept, relateaza AFP.

Grupul informatic american Symantec a anuntat duminica, în Franta, ca a descoperit acest program, a carui complexitate tehnica implica faptul ca crearea sa a fost cel putin supervizata de catre serviciile de informatii ale unui stat.
Potrivit The Intercept, programul pare sa aiba legatura cu serviciile de informatii americane si britanice si a fost folosit în atacuri informatice asupra unor retele informatice ale unor guverne europene si unei retele de telecomunicatii din Belgia.
Citând surse din sector si o analiza tehnica a programului, The Intercept afirma ca Regin este citat în documente publicate de fostul consultant al Agentiei americane de informatii NSA Edward Snowden, care a dezvaluit amploarea programelor de supravehere ale Statelor Unite.
Întrebata despre aceste informatii, o purtatoare de cuvânt NSA a raspuns ca "nu vom comenta zvonuri".
"Echipe de la Symantec au detectat brese de securitate dovedite în zece tari, în primul rând în Rusia, iar apoi în Arabia Saudita, care concentreaza fiecare aproximativ un sfert din infectari", a declarat duminica pentru AFP Candid Wueest, un cercetator de la Symantec.
Alte tari atinse, în ordinea importantei, sunt Mexicul, Irlanda, India, Afganistanul, Iranul, Belgia, Austria si Pakistanul.
Invers fata de alt malware - Stuxnet - care viza centrifuge folosite pentru îmbogatirea uraniului în Iran, scopul Regin este sa colecteze diverse tipuri de date si nu sa saboteze un sistem de control industrial.
Complexitatea lui implica o faza de concepere care a durat mai multe luni, eventual ani, si care a necesitat o investitie financiara importanta.
"Timpul si resursele folosite arata ca o natiune este responsabila", a dat asigurari Wueest.
Dezvoltatorii au desfasurat de altfel eforturi considerabile pentru a face virusul cât mai discret posibil, permitându-i sa fie utilizat în misiuni de spionaj persistente de foarte lunga durata.
Identificat pentru prima data anul trecut, de catre Symantec, Regin a fost utilizat mai întâi în perioada 2008-2011, când a fost retras în mod brusc. O noua versiune a reaparut în 2013, iar aceasta este activa în continuare.
Mediafax

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.