Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, reacţie OFICIALĂ după zvonurile legate de repolitizarea unor funcţii

dialogcivic.gov.ro
guvern sigla

Recent, în presă a apărut informaţia potrivit căreia Guvernul ar pregăti modificari la Codul Administrativ, schimbări care să ducă la repolitizarea celor mai multe funcții din direcțiile descentralizate. Executivul neagă însă vehement informaţiile. "Atât statutul de funcționar public, cât și cel de personal contractual nu pot fi obținute decât în urma câștigării unui concurs", se arată într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Citeşte şi: LOVITURĂ pentru Victor Ponta. PSD l-a lăsat fără FUNCŢIE în Parlament

"Ca urmare a informaţiilor apărute în presă în legătura cu prevederea din Codul Administrativ care face referire la funcţiile de demnitate publică, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE) face următoarele precizări:

Funcţia prefectului si subprefectului devine funcţie de demnitate publică. Potrivit Strategiei privind dezvoltarea funcției publice 2016-2020, aprobată de Guvernul României prin HG nr. 525/2016, în contextul eforturilor României de îndeplinire a condiționalităților ex-ante impuse de Comisia Europeană, singurele funcții din administrația publică al căror statut juridic se modifică sunt cele mai sus menţionate.

Statutul juridic al conducătorilor serviciilor publice deconcentrate rămâne neschimbat, aceștia continuând să aibă fie statut de funcționar public, fie statut de personal angajat cu contract individual de muncă, aspecte înscrise în prevederile art. 120 al proiectului Codului administrativ publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene www.mdrap.ro.

Facem precizarea că atât statutul de funcționar public, cât și cel de personal contractual nu pot fi obținute decât în urma câștigării unui concurs organizat cu respectarea regulilor de transparență și obiectivitate prevăzute de Statutul funcționarului public, respectiv de Codul muncii.

Atât Strategia privind dezvoltarea funcţiei publice cât și Programul de Guvernare 2017-2020 prevede că funcţia de prefect si subprefect nu va mai face parte din categoria înalților funcționari publici, urmând să aibă statut de funcții de demnitate publică cu rang de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat.

Citeşte şi: Dezvăluiri INCENDIARE: 'Se sparg 'cumetriile' din sistem!' (presă)

EXTRAS DIN PROIECT

Statutul prefectului și al subprefectului

Art. 89(c2)

Funcțiile de prefect și de subprefect sunt funcții de demnitate publică, asimilate din punct de vedere al drepturilor și obligațiilor cu funcțiile de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat.

 

Numirea şi eliberarea din funcţie a conducătorilor serviciilor publice deconcentrate

Art. 120 (c34)

(1) Conducătorii serviciilor publice deconcentrate sunt numiţi şi eliberaţi din funcţie prin ordin al conducerii ministerului de resort, respectiv al organului de specialitate al administraţiei publice centrale competente.

(2) Numirea, modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă, după caz, ale conducătorilor serviciilor publice deconcentrate se comunică prefectului județului în care serviciul public deconcentrat este organizat sau are sediul ori prefectului municipiului București, după caz, în termen de 15 de zile de la intervenirea acestora.

(3) Celelalte funcţii de conducere şi funcţiile de execuţie din cadrul serviciilor publice deconcentrate sunt

supuse prevederilor Părţii a VI-a din prezentul Cod.

După cum se observă în art. 120 alin.(1), acest conducător de instituţie deconcentrată are fie raport de serviciu (funcţionar public), fie contract de muncă (personal contractual). Numirea lui este făcută de ministru de resort iar pentru cei din subordinea acestui director se aplică alin.(3), adică pentru subordonaţi semnează directorul de serviciu deconcentrat. ", se arată într-un comunicat remis ŞTIRIPESURSE.RO.

Citeşte şi: ATENŢIE! Escrocii au inventat o nouă metodă prin care să PĂCĂLEASCĂ românii .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.