Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a adoptat reducerea TVA la apă prin Ordonanță de Urgență

guvern 1

Guvernul a aprobat prin ordonanță de urgență mai multe măsuri fiscale care au scopul declarat de a stimula investițiile și a crea locuri de muncă. Un scop nedeclarat al acestora pare a fi atragerea de noi venituri la Bugetul de stat. PNL, prin vocea lui Eugen Nicolăescu, consideră că ordonanța are caracter electoral și dăunează predictibilității fiscale.

Ordonanța de urgență a fost adoptată în ședința de Guvern din 27 octombrie și se aplică începând cu 1 ianuarie 2016. Măsurile aprobate de guvern includ...

  • ... devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende de la 16% la 5%, astfel încât aceasta să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Măsura are ca scop „creșterea investiţiilor și favorizarea dezvoltării societăților de tip holding, încurajarea păstrării în ţară a capitalului românesc, dinamizarea procesului de repatriere a capitalului românesc". Cu alte cuvinte, România încearcă să devină competitivă cu acele țări unde capitalul românesc alege să aibă domiciliul fiscal în vederea unei impozitări mai favorabile. Măsura este promovată de Guvern și ca urmărind atragerea de noi investiții.
  • ... aplicarea cotei reduse de TVA de 9% pentru livrarea apei potabile și a apei pentru irigații.
  • introducerea unui sistem de impozitare diferențiat pentru microîntreprinderi. În acest sens se majorează plafonul de încadrare în categoria ”microîntreprindere” de la 65.000 euro la 100.000 euro. Totodată, se introduce un sistem de cote de impozitare diferențiate, în funcție de numărul de salariați, între 1% și 3%.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, consideră că România poate susține impactul fiscal al acestor masuri:

„Cel mai important impact al modificărilor Codului Fiscal este acela că, în urma adoptării tuturor acestor măsuri, deficitul bugetar se va menține sub 3% pe 2016”

În schimb, liberalul Eugen Nicolăescu, vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților crede că măsurile sunt simple manevre electorale și îi solicită președintelui PSD, Liviu Dragnea, să le oprească:

„Este inadmisibil ca, la mai puțin de două luni de la promulgarea noului Cod fiscal, cadrul fiscal general să fie modificat substanțial, chiar înainte de a intra în vigoare, la 1 ianuarie 2016. Nu știu dacă domnul Victor Ponta își aduce aminte, dar chiar în primele articole ale noului Cod fiscal toate partidele parlamentare au convenit, inclusiv PSD, prin consens, și au legiferat că modificările ulterioare care s-ar aduce cadrului fiscal general să fie făcute de așa natură încât să asigure predictibilitatea politicii fiscale naționale. [...] Dacă domnul Liviu Dragnea va dori să convingă că PSD chiar își schimbă atitudinea în Parlament, atunci ne așteptăm ca parlamentarii social-democrați să nu voteze această ordonanță atunci când va ajunge la votul din Parlament.”

Comunicatul Guvernului nu explică natura urgenței care ar justifica o OUG, în condițiile în care măsurile se aplică abia de anul viitor. Guvernele României au fost criticate în mod constant în cea ce privește abuzul de ordonanțe de urgență. Economiștii consideră că OUG-urile sunt în mod particular riscante în cazul modificărilor regimului fiscal.

În aceeași ședință de Guvern s-au mai discutat patru legi necesare pentru armonizarea regimului achizițiilor cu reglementările europene. La începutul ședinței Victor Ponta a declarat:

„De asemenea, astăzi avem cele patru legi care reglementează, în baza directivei europene, sistemul de achiziţii publice: achiziţiile publice, achiziţiile sectoriale, concesiunile de lucrări şi concesiunile de servicii şi remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică - sunt patru legi extrem de importante, o schimbare legislativă fundamentală, poate nu chiar ca şi Codul fiscal, dar foarte aproape.

Le trimitem la Parlament în procedură de urgenţă şi Parlamentul le va dezbate şi le va aproba, preşedintele, sigur, promulgă, şi avem de anul viitor un sistem european modern, care să ne ajute să deblocăm uriaşa problemă a lucrărilor de infrastructură."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.