Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul a alocat 2,7 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru reparaţiile barajului de la Roşia Montană

directmm.ro
baraj Strâmtori-Firiza

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Guvernul a alocat, marţi, 2.782 de mii lei, din Fondul de rezervă bugetară, în vederea finanţării unor lucrări de primă urgenţă de intervenţie pentru punerea în siguranţă a barajului lacului de acumulare Tăul Mare, din localitatea Roşia Montană, judeţul Alba, potrivit news.ro.

În data de 1 octombrie 2022, s-a produs un accident constând în formarea unei gropi de prăbuşire în barajul lacului Tăul Mare, situaţie ce a impus adoptarea unor măsuri prompte de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană aflaţi în zona de risc.

Având în vedere că Primăria comunei Roşia Montană se află în imposibilitatea de a acoperi din bugetul local cheltuielile urgente şi neprevăzute generate de necesitatea efectuării lucrărilor de intervenţie pentru punerea în siguranţă a barajului, Guvernul a decis alocarea sumei de 2.782 mii lei bugetului local al comunei Roşia Montană, precizează ministerul Dezvolării.

Pe 18 octombrie, premierul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat în format hibrid, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a aproba hotărârea prin care Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei este abilitat să iniţieze actul normativ pentru alocarea fondurilor necesare lucrărilor de primă urgenţă la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba.

Fondurile au fost  alocate având în vedere incidentul petrecut în data de 01.10.2022 la acest baraj al lacului de acumulare, care a impus adoptarea urgenţă a unor măsuri de răspuns, inclusiv evacuarea preventivă a locuitorilor din localitatea Roşia Montană.

Autorităţile au constatat atunci apariţia unei pâlnii de eroziune, cu diametrul de 60 de centimetri şi adâncime de 1,5-2 metri, în coronamentul barajului lacului piscicol Tăul Mare, baraj care datează din anul 1908 şi este deţinut de Primăria comunei Roşia Montană.
La recomandarea experţilor, după constatarea avariei a început evacuarea parţială a apei din lac, pentru a preveni ruperea barajului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.