Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul activează depozitul de cărbune de la Cariera Roșia pentru asigurarea stocurilor de iarnă

investenergy.ro
carbune

Guvernul va activa începând cu această lună și până în 15 martie, depozitul de cărbune de la Roșia, din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari a Complexului Energetic Oltenia, pentru realizarea stocurilor de iarnă, a anunțat marți Ministerul Energiei, scrie Mediafax.

Potrivit Ministerului Energiei, redeschiderea pentru o perioadă determinată a vechiului depozit de la Cariera Roșia reprezintă o necesitate din motive care țin de siguranța energetică națională, deoarece depozitul va asigura stocul de cărbune necesar funcționării SE Rovinari cu 3 grupuri energetice în perioada de iarnă.

„În Monitorul Oficial nr.753/31.08.2018 a fost publicată Hotărârea de Guvern nr. 664/29.08.2018 privind aprobarea unor măsuri pentru realizarea stocurilor de siguranță ale sistemului electroenergetic național în ceea ce privește combustibilul lignit, prin care s-a aprobat activarea și utilizarea parțială a depozitului Roșia, din cadrul Exploatării Miniere de Carieră Rovinari din cadrul Societății Complexul Energetic Oltenia SA, începând cu data de 1 septembrie 2018 și până la data de 15 martie 2019”, anunță ministerul Energiei, într-o postare pe pagina de Facebook.

Ministerul precizează că CE Oltenia a realizat o serie de măsuri de protecție a factorilor de mediu în zona depozitului vechi de la Cariera Roșia, precum:

- montarea de panouri fonoabsorbante cu o înălțime de peste 4 m, pe o lungime de cca 900 m;

- carcasarea punctelor de deversare;

- înlocuirea rolelor uzate pentru diminuarea nivelului de zgomot.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Energiei spun că, pentru perioada utilizării depozitului vechi în acest an, vor fi intreprinse măsuri suplimentare precum:

- eliminarea concasorului din fluxul tehnologic existent, pentru diminuarea zgomotului și prafului;

- etanșarea buncărilor de preluare/deversare cărbune;

- montarea instalațiilor de umectare în zona buncărilor;

- asigurarea de autospeciale pentru umectarea cărbunelui în timpul procesului de haldare și încărcare.

„Influența asupra mediului înconjurator a Carierei Roșia este monitorizată de către o firmă acreditată RENAR, conform actului de reglementare a activității, care efectuează măsurători lunare ale nivelului de zgomot și pulberi sedimentabile. De asemenea, CE Oltenia va efectua monitorizări ale nivelului de zgomot și particulelor în suspensie, cu aparatura din dotare”, menționează sursa citată.

Ministerul Energiei mai precizează că funcționarea depozitului vechi de cărbune de la EMC Roșia, în perioada de toamnă-iarnă a anului trecut, a fost monitorizată de Garda de Mediu și, conform notelor de constatare încheiate, nu au fost depășite limitele de praf impuse de legislația in vigoare. Rapoartele și buletinele de analize există în arhiva Departamentului Protecția Mediului al CE Oltenia, putând fi puse la dispoziția celor interesați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.