Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul adoptă OUG cu creșterile salariale, după ce profesorii au suspendat greva - salariile vor crește cu 1300 de lei brut (document)

Facebook
Nicolae Ciucă

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență privind majorările salariale din învățământ, după ce sindicatele profesorilor au anunțat suspendarea grevei generale. Condiția impusă de liderii de sindicat a fost inclusă în ordonanța de urgență adoptată de Guvern. Concret, articolul al III-lea al ordonanței prevede faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Vezi aici document(pdf)

„Azi s-au majorat grilele salariale pentru personalul didactic și auxiliar, s-au cuprins și cele din OUG 53, care va fi abrogată, păstrându-se de acolo toate cererile sindicatelor. (...) Și prin documentul de azi, pentru că au fost o serie de acte normative care au demonstrat intenția de a rezolva pe cât posibil toate solicitările celor care lucrează în învățământ și gândindu-ne și la copii și părinții lor. După cum am spus, principiul clar a fost agreat de coaliție prin acele acte succesive. Ieri, în cadrul discuției cu sindicatele, în preambul, deci în cuprinsul OUG am introdus acest principiu, între timp au fost discuții clarificatoare în privința PNRR, am explicat ce se întâmplă, că este un avans ulterior, s-a găsit o soluție să fie justificată urgența

Nu a fost singura solicitare a sindicatelor, acestea s-au schimbat de la o zi la alta, a fost un dialog, discuții pe această perioadă. Dacă aceasta a reprezentat solicitarea, coaliția a înțeles să-și asume acest aspect. Ceea ce s-a agreat în coaliție a fost pornirea de la salariul mediu brut și acordarea acelor 50% din diferență din 1 ianuarie 2024. Suntem în construcția legii salarizării

Salariul mediu brut pe țară cunoscut și utilizat la fundamentarea bugetului. (...) De ieri prevederile cerute erau în ordonanță, în preambul, care este în corpul OUG”, a spus Marius Budăi, într-un briefing de presă.

Ciucă a precizat că Executivul va adopta două ordonanţe de urgenţă, care vizează creşterile salariale de la bugetul de stat şi alocarea fondurilor necesare pentru formarea profesională, bani care vi fi pe liniile de finanţare europeană. Sindicaliștii au anunțat suspendarea grevei generale, nu încheierea ei. Potrivit sindicaliștilor, decizia este condiționată de introducerea în OUG care va fi aprobată azi în ședință de Guvern a prevederilor legate de salariul de bază al profesorului debutant și al acordării primei tranșe de majorare salarială de la 1 ianuarie 2024.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.