DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Guvernul, atacat dur din cauza TVA

www.listamarci.ro
forta nationala FN

Partidul Forța Națională acuză Guvernul că lovește din nou întreprinderile românești prin plata defalcată a TVA. ”Modificările legislative vor produce un blocaj semnificativ în activitatea  agenților economici și, în unele cazuri, chiar insolvență”, afirmă Radu-Răzvan Bratu-Iorga, Prim-vicepreședintele Partidului Forța Națională.

„În nota de fundamentare scrie negru pe alb că gradul de conformare a crescut de la 81,78% în 2014 la 82,35% în anul 2016. Și, cu toate acestea, în loc să găsească măsuri care să motiveze agenții economici să își achite datoriile la stat, instituțiile statului aplică o politică stalinistă de constrângere a comerciantului cinstit. În spatele cuvintelor frumoase (”inclusiv prin creșterea gradului de conformare voluntară la plată a persoanelor impozabile”) se ascunde de fapt impotența actualilor guvernanți de a identifica măsurile economice corecte”, se mai spune în comunicatul Forța Națională.

Mai mult, precizează Partidul Forța Națională, ”să nu își închipuie nimeni că evazioniștii vor fi afectați de această măsură. Ea va lovi tot în societățile care au un comportament fiscal corect. Aceste societăți vor fi lipsite de o resursă importantă de lichidități cu care ar putea evita la un moment chiar falimentul. Dacă pentru corporațiile transnaționale această modificare nu ridică o problemă importantă, pentru întreprinzătorii români va fi o lovitură puternică, din mai multe considerente: perspectiva costurilor ocazionate de transferurile de fonduri, neacordarea dobânzii pentru aceste sume, imposibilitatea dispunerii de aceste lichidități în momente cheie ale activității, etc”.

Radu-Răzvan Bratu-Iorga constată și „incongruențe logice între susținerile din notă. Cum poți spune că este o conformare voluntară a agentului economic în condițiile în care măsura pe care o propui este de fapt o scoatere din sfera dreptului său de dispoziție a unei părți din proprietatea sa? Este clar că luați de valul creării unei aparențe de temeinicie, autorii actului și a notei de fundamentare au uitat că trebuie să fie cinstiți cu noi”.

Potrivit comunicatului Forța Națională măsura respective reprezintă ”o încălcare a dreptului de proprietate consfințit de Constituție. Veți spune că TVA-ul este oricum datorat statului. Da și nu. Este datorată statului doar acea parte din TVA rezultată din regularizare după echilibrarea TVA încasat și TVA plătit. Deci nu este toată suma datorată statului”.

Forța Națională acuză ANAF că ”nu cunoaște și nu îl interesează realitățile cu care se confruntă comerciantul român. Comerciant român care, dacă întârzie plata debitelor la stat, o face nu din lipsa respectului față de autoritate sau desconsiderând importanța bugetului care, speră el că se duce în educație și sănătate, ci din cauza blocajului financiar la care a fost împins tot de stat prin politica fiscală fară predictibilitate și echitate. Premisa de la care pleacă orice analiză a acestei propuneri legislative este că statul consideră că toți agenții economici sunt evazioniști”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.