Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic a făcut beții cum nu au mai fost, chiar în lockdown-ul pandemic: Dezvăluiri din raportul care aruncă în aer Regatul

politico.eu
Boris Johnson

Crucială pentru viitorul politic al premierului Boris Johnson, ancheta administrativă în scandalul ''Partygate'' a evidenţiat miercuri responsabilitatea guvernului britanic într-o serie de petreceri stropite cu alcool la reşedinţa oficială de la Downing Street în timpul lockdown-ului din pandemie, relatează AFP.

Deşi părea în ultimele săptămâni că poate depăşi acest scandal ce are potenţialul de a-l înlătura de la putere, şeful guvernului conservator britanic a fost nevoit miercuri să recurgă la un nou gest de căinţă, afirmând că şi-l asumă, dar vrea ''să meargă mai departe'', scrie agerpres.ro.

Raportul întocmit de înalta funcţionară Sue Gray detaliază, eveniment cu eveniment, folosind în sprijinul argumentaţiei inclusiv fotografii şi mesaje e-mail, ceea ce se întâmplat în culisele puterii în timp ce britanicii erau închişi în case în timpul restricţiilor antiepidemice, scrie agerpres.ro.

''Petreceri care se întindeau până în zorii zilei. Membri ai personalului în stare de ebrietate vomitând şi intrând în altercaţii unii cu alţii. Pereţii de la Downing Street stropiţi cu vin roşu. Şi o petrecere ilegală pentru premier, cu baxuri de bere şi zeci de sandvişuri pregătite'', remarcă CNN după lectura raportului.

''Unii dintre funcţionarii cei mai puţin experimentaţi au crezut că participarea lor la unele dintre aceste evenimente era autorizată, dată fiind prezenţa înalţilor demnitari'', aşadar aceştia din urmă ''trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru această cultură'', notează în raport Sue Gray.

Vorbind în faţa deputaţilor după apariţia raportului, Boris Johnson a spus că-şi asumă ''întreaga responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat'', şi-a cerut din nou scuze, dar s-a declarat hotărât să rămână în funcţie pentru a se ''concentra asupra priorităţilor britanicilor'', menţionând aici inclusiv războiul din Ucraina şi problema inflaţiei.

În replică, liderul opoziţiei laburiste, Keir Starmer, a cerut din nou demisia lui Johnson, pentru a ''restabili demnitatea'' puterii. Dar Starmer este la rândul său fragilizat de o anchetă a poliţiei de aceeaşi natură, cunoscută ca ''Beergate''.

Mai mulţi deputaţi conservatori s-au adunat în ianuarie pentru a iniţia un vot de neîncredere împotriva lui Johnson. Dar declanşarea războiului în Ucraina, în care Johnson l-a susţinut activ încă din primele momente pe preşedintele Volodimir Zelenski, a împins într-un plan secundar dezbaterea despre posibila demitere a premierului britanic.

Rămâne acum de văzut dacă noile elemente vor fi suficiente pentru a relansa în rândul majorităţii conservatoare discuţia dacă Johnson a minţit sau nu în faţa parlamentului când a asigurat că prin respectivele petreceri nu a încălcat restricţiile în vigoare la acea vreme.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.