Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic a pledat în fața Curții Supreme: Judecătorii decid în privința Brexitului

brexit

Guvernul britanic a pledat luni în faţa Curţii Supreme în încercarea de a convinge instanţa că nu este nevoie de votul Parlamentului pentru a putea declanşa ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), în prima zi a unor proceduri juridice fără precedent al căror deznodământ ar putea întârzia Brexit-ul, se arată într-un comentariu al agenţiei France Presse.

Cei 11 membri ai instanţei supreme a Regatului Unit vor analiza până joi decizia pronunţată la începutul lunii noiembrie de Înalta Curte din Londra. Instanţa londoneză a hotărât că Guvernul nu poate activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, demarând, astfel, ieşirea din UE, fără a-i consulta pe parlamentari, titrează agerpres.ro.

Citește și: ȘOC în box: Primul campion mondial din istoria României a fost ARESTAT în Italia

Executivul a făcut apel la decizie, una care i-a înfuriat pe britanicii care au votat în iunie pentru părăsirea spaţiului comunitar.

Preşedintele Curţii Supreme, lordul David Neuberger, a deschis şedinţa cu un apel la moderaţie şi a denunţat "ameninţările" lansate la adresa reclamanţilor.

Citește și: INCREDIBIL Doi moldoveni au TRANSMIS, LIVE pe Facebook, când făceau DRAGOSTE / VIDEO

"Ameninţările şi insultele aduse unor persoane care îşi exercită dreptul fundamental de a face apel la justiţie subminează statul de drept", a spus magistratul în faţa magistraţilor, avocaţilor, reclamanţilor şi jurnaliştilor aflaţi în sală. Interesul mass-media faţă de acest eveniment este foarte mare, dovadă fiind şi faptul că posturile BBC şi Sky News a transmis în direct şedinţa de judecată.

O parte a presei care susţine părăsirea UE a lansat atacuri media la adresa a trei dintre judecătorii Curţii Supreme. Lordul Neuberger a reamintit că rolul justiţiei este de a nu fi părtinitoare. "Datoria noastră să tratăm aceste chestiuni cu imparţialitate şi de a răspunde în conformitate cu legea. Asta vom şi face", a spus magistratul.

Citește și: Sub orice critică: În ce hal s-a dus Elena Udrea la Digi 24 / FOTO

Reprezentantul legal al Guvernului, Jeremy Wright, a afirmat, în faţa instanţei, că Parlamentul a fost "implicat complet şi deliberat" în organizarea referendumului, motiv pentru care votul Legislativului nu mai e necesar.

Judecătorul Nicholas Wilson a replicat că acest argument poate fi folosit şi de partea adversă, arătând că dacă relaţia Marii Britanii cu UE a făcut obiectul unui efort comun al Guvernului şi al Parlamentului "de ce nu s-ar proceda la fel şi în ce priveşte ieşirea din UE?".

Citește și: Charlie Sheen anunță că s-a vindecat de HIV cu un tratament revoluționar

James Eadie, un alt reprezentant legal al Executivului condus de Theresa May, a afirmat că dacă legiuitorii voiau să organizeze un vot, ar fi trebuie să spună asta înainte de referendum.

De cealaltă parte, iniţiatorii procesului spun că dacă Marea Britanie părăseşte UE, atunci legislaţia europeană adoptată de Regatul Unit pe durata apartenenţei la UE va fi anulată şi pentru asta e nevoie ca Legislativul ţării să se pronunţe.

Citește și: Tradiții de Moș Nicolae din întreaga lume. Cum sărbătoresc copiii în alte țări

Decizia Curţii Supreme este aşteptată în ianuarie. Dacă nu va avea câştig de cauză în faţa Curţii Supreme, Guvernul va fi obligat să prezinte în Parlament un proiect de lege care să autorizeze activarea articolului 50.

Opoziţia laburistă şi liberal democraţii au dat de înţeles că ar putea depune amendamente la proiectul legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.