Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic BLOCHEAZĂ transportul unui tablou - Cine este pictorul şi detaliile măsurii de securitate

twitter.com/NachtGeher
tablou furat Viena

Exportul unui tablou pictat de Thomas Gainsborough în 1773 a fost blocat temporar de Guvernul britanic, în speranţa că o galerie sau un muzeu va reuşi să strângă bani pentru a-l achiziţiona, scrie The Guardian, potrivit NEWS.ro.

Tabloul „Going to Market, Early Morning”, evaluat la 8 milioane de lire sterline, a fost vândut la Sotheby’s, în iulie, unui colecţionar privat. Solicitarea făcută de noul proprietar de a-l scoate în afara Marii Britanii a fost blocată temporar de Helen Whately, ministrul Culturii, potrivit NEWS.ro.

„Gainsborough este unul dintre cei mai importanţi artişti peisagişti britanici şi opera lui încă uimeşte publicul după 250 de ani”, a spus ea. „Această lucrare este un exemplu superb şi sper că poate fi găsit un cumpărător britanic pentru a-i putea găsi o nouă casă în colecţia noastră naţională”.

Blocarea exportului a fost aplicată la recomandarea RCEWA (Reviewing Committee on the Export of Works of Art), care a spus că tabloul este „una dintre cele mai mari realizări ale lui Gainsborough”.

Citește și: Ce programe găsim la TV de Crăciun - Filme şi concerte, maraton „Friends”, documentare şi meciuri din Premier League

Născut în Suffolk, în 1727, Gainsborough a fost membru fondator al Academiei Regale şi pictor preferat al regelui George III.

„Thomas Gainsborough este cunoscut mai ales ca un portretist rafinat. Totuşi, el a compus scene idilice, rurale, iar «Going to Market, Early Morning» este una dintre cele mai mari realizări de acest gen”, a spus Christopher Baker de la RCEWA.

Decizia de interzicere a exportării picturii este valabilă până pe 22 martie 2020 şi poate fi extinsă până pe 22 septembrie, în cazul în care va exista o intenţie serioasă de a strânge fonduri pentru cumpărarea ei.

Preţul recomandat pentru cumpărarea tabloului este de 7.961.000 de lire sterline, la care se adaugă un TVA de 234.200 de lire sterline, însă ministerul Culturii a spus că vor fi luate în seamă şi oferte publice mai mici.

Aceeaşi măsură a fost luată de Franţa, în cazul operei de artă atribuite pictorului italian Giovanni Cimabue - descoperită în bucătăria unei bătrâne - care a fost vândută la un preţ record pentru o pictură medievală, scrie BBC. „Christ Mocked” a fost vândut în septembrie pentru 24 de milioane de euro.

Exportul acestei lucrări a fost interzis timp de 30 de luni, în speranţa că vor fi strânşi banii necesari pentru cumpărarea ei de către Stat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.