Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul britanic îi cere parlamentului să 'aibă încredere în popor'

pixabay.com
brexit

Guvernul britanic condus de Theresa May a lansat marţi parlamentului de la Londra apelul de a 'avea încredere în popor', cu ocazia primei zile a dezbaterii asupra proiectului de lege ce vizează autorizarea guvernului să lanseze negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit), transmite DPA. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a afirmat în faţa membrilor Camerei Comunelor că este vorba nu despre un proiect de lege pentru a afla dacă Marea Britanie trebuie sau nu să părăsească UE ori modul în care trebuie să o facă, ci pur şi simplu de a aplica o decizie deja luată.

''Am întrebat oamenii din Regatul Unit dacă doresc să părăsească Uniunea Europeană. Ei au decis că vor acest lucru. Aşadar, esenţa acestui proiect de lege pune o întrebare foarte simplă: 'Avem sau nu încredere în popor?' '', a adăugat Davis. El a menţionat că guvernul a obţinut un 'mandat democratic clar' prin referendumul desfăşurat în iunie anul trecut în legătură cu oportunitatea ieşirii ţării din UE.

Intitulat 'Proiect de lege privind Uniunea Europeană (notificarea retragerii)', documentul, extrem de succint, le cere parlamentarilor să-i ''confere prim-ministrului puterea de a notifica, potrivit articolului 50 al Tratatului Uniunii Europene, intenţia Regatului Unit de a se retrage din UE''. Textul va fi examinat marţi şi miercuri în camera inferioară a legislativului britanic înaintea altor trei zile de dezbateri - 6, 7 şi 8 februarie - care se vor încheia cu un vot. Premierul britanic Theresa May s-a angajat să lanseze 'divorţul' de UE până la finalul lunii martie 2017 şi să respecte acest calendar, în urma referendumului din 23 iunie 2016 prin care s-a decis Brexit-ul.

Deputaţii conservatori britanici au primit dispoziţia de a rămâne la dezbateri până la miezul nopţii, ora prevăzută pentru încheierea dezbaterilor de marţi, pentru a evita ca parlamentarii partizani ai rămânerii ţării în UE să profite de o Cameră a Comunelor pe jumătate goală pentru a aproba unul dintre amendamentele respective, potrivit cotidianului britanic The Telegraph. Două amendamente solicită ca proiectul de lege să nu fie examinat întrucât el ''nu garantează în mod particular viitoarea apartenenţă a Regatului Unit la piaţa unică' europeană. Un alt proiect aduce ca argument faptul că parlamentele regionale nu vor fi consultate cu privire la activarea articolului 50, iar în al patrulea motivul este absenţa unei 'cărţi albe' privind strategia Theresei May, conform Agerpres.

Cotidianul britanic The Times a relatat marţi că şefa guvernului britanic va declanşa Brexit-ul la 9 martie, dată ce coincide cu desfăşurarea Consiliului European din Malta. May doreşte ca legislaţia prin care se permite declanşarea articolului 50, care dă startul negocierilor oficiale privind ieşirea unei ţări din UE, să fie aprobată de parlamentul britanic pe 7 martie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.