Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Cioloş, pus la zid de magistraţi: Judecătorii se revoltă

tribunal-1

Guvernul lui Dacian Cioloş e pus la zid de către magistraţi. Judecătorii se revoltă. Bugetul propus de Guvern pentru Ministerul Justitiei va produce un regres in justitie, spun magistraţii.

"Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a luat act cu deosebita ingrijorare de faptul ca, in propunerea de buget pe 2016, Guvernul a redus suma atribuita Ministerului Justitiei si solicita pe aceasta cale Parlamentului sa corecteze aceasta grava eroare, care va conduce la blocarea unor reforme esentiale pentru ca cetatenii Romaniei sa se bucure de o justitie modernizata si eficienta.

Citeşte şi: Cioloş face curăţenie în ministere: A mai dat afară doi oameni şi a făcut alte trei numiri

Reducerea bugetului Ministerului Justitiei vine in contradictie cu hotararea Guvernului luată încă dinainte de adoptarea noilor Coduri, cand si-a asumat obligaţia de a efectua investiţii substanţiale, atât în ceea ce priveste resursele umane, cât şi dotările instanţelor, pentru a se putea implementa noile reforme din domeniul justitiei.

In conditiile actualei propuneri de buget, reforme esentiale din justitie prevazuta de noua legislatie nu se vor putea implementa din lipsa acuta de dotari, spatii si personal auxiliar. Una dintre aceste reforme, care din nou nu se va putea pune in practica, este cercetarea procesului în camera de consiliu în materie civilă.

Citeşte şi: Ministrul acuzat de plagiat iese la atac: 'Doar calomnii'

Mai mult, UNJR apreciază ca inacceptabile condiţiile vădit improprii în care unele instanţe sunt obligate să-şi desfăşoare activitatea. Insuficienţa numărului de săli de judecată şi de birouri, infrastructura tehnică şi materială depăşită, inexistenţa unei platforme care să permită publicarea tuturor hotărârilor judecătoreşti, lipsa accesului la bazele naţionale şi internaţionale de date ş.a. sunt probleme frecvent invocate de către judecători, care însă nu au primit niciun răspuns până în momentul de faţă.

Citeşte şi: Semnal de alarmă tras de Germania: Uniunea Europeană se destramă

UNJR subliniază încă odată că reforma justiţiei nu se poate rezuma la adoptarea unui nou cadru legislativ, la rapoarte care nu cunosc in profunzime situatia reala din instante si la actiuni pur declarative. În lipsa unor măsuri concrete care să le permită judecătorilor să se documenteze în mod real şi temeinic cu privire la fiecare cauză, să acorde timpul necesar studierii dosarului şi redactării hotărârii şi să ofere părţilor posibilitatea de a cunoaşte practica instanţelor în anumite materii şi de a-şi susţine cauza în condiţii optime, nu se poate vorbi despre reforma sistemului de justitie in Romania.

Citeşte şi: Traian Băsescu îi face praf pe jurnalişti: Pe cine a luat în colimator

Faţă de toate acestea, UNJR solicită Parlamentului sa corecteze aceasta grava eroare si sa aloce Ministerului Justitiei suma necesara pentru a realiza investiţiile necesare în sistemul judiciar, pentru a permite efectuarea unui act de justiţie calitativ, în acord cu aşteptările întemeiate ale justiţiabililor.", se arată într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Se încing spiritele! Turcia avertizează Rusia: Răbdarea noastră are limite

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.